Dømt etter utforkjøring med Ferrari

Den 20 år gamle mannen som kolliderte en Ferrari i en skolegård i Fredrikstad i fjor er dømt til fengsel i 21 dager.

Krasjet Ferrari i skolegård

Den kostbare bilen ble påført betydelige skader i forbindelse med ulykken.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

I retten forklarte 20-åringen at skolebussen hadde gått fra ham denne morgenen og at han skulle ha historieprøve på skolen. Derfor hadde han dårlig tid og tok bilen til tross for at han ikke hadde førerkort.

Fredrikstad tingrett er enig med påtalemyndigheten om at 20-åringen må ha holdt altfor høy hastighet da sportsbilen kjørte av veien og endte på en gressplen ved Trosvik skole i Fredrikstad 12. mars i fjor. På gressplenen kolliderte han med et tre. Retten mener at det er bevist at 20-åringen holdt minst 90 kilometer i timen i 50-sonen.

Innrømmet ikke råkjøring

20-åringen var tiltalt for uaktsom kjøring og for kjøring uten førerkort. I retten erkjente han straffskyld for kjøring uten førerkort, men ikke for uaktsom kjøring. Han forklarte i retten at han hadde holdt fartsgrensen på 50 kilometer i timen.

Bilen ble undersøkt av sakkyndige etter ulykken. Konklusjonen i rapporten som ble lagt frem for retten var at bilen holdt en hastighet på 124 kilometer i timen da airbagen i bilen ble utløst.

Den verdifulle bilen ble påført store skader. 19-åringen endte på sykehus med lettere skader, en jevngammel kamerat som var passasjer i bilen fikk ikke en skramme.

– Tråkket på feil pedal

I retten hevdet sjåføren at han hadde tråkket på feil pedal da bilen begynte å spinne. Fredrikstad tingrett slår fast at denne forklaringen synes oppkonstruert, og at det uansett er grovt uaktsomt å tråkke på feil pedal.

19-åringen har aldri hatt førerkort for bil. Fredrikstad tingrett har gitt mannen sperrefrist for førerkort i halvannet år. I tillegg er han dømt til å betale saksomkostninger med 15.000 kroner.

Retten ser alvorlig på uaktsom bilføring i høy hastighet. Normalt vil kjøring i over 90 kilometer i timen i 50-sone kunne føre til ubetinget fengsel. I dette tilfellet skjedde i tillegg en ulykke.

20-åringen ba om å få utføre samfunnsstraff dersom han ble dømt. Fredrikstad tingrett finner ingen omstendigheter som tilsier at det skal reageres med samfunnsstraff i dette tilfellet.