NRK Meny
Normal

Tiltalte mener det var glatt føre

Forsvareren i Ferrari-rettssaken, Øyvind Abrahamsen, mener politiet har gitt uriktige opplysninger om været rundt ulykken. Han fikk først tilgang til værrapporten dagen før partene skulle møtes i retten.

Krasjet Ferrari

Her blir Ferrarien hentet av bilreddere etter ulykken.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Mannen som står tiltalt for å ha krasjet en Ferrari ved en skole i Fredrikstad erklærte seg ikke skyldig i å ha kjørt uaktsomt, da rettssaken mot ham startet i dag.

Hadde ikke gyldig førerkort

Han har helt siden 12. mars i fjor nektet skyld i den uaktsomme kjøringen og sa i retten i dag at han mener han har vært aktsom.

– Jeg klarte å ta meg fra Lisleby til skolen.

Han avviser at han har hatt manglende kjøreferdigheter, at han har brutt fartsgrensen og avviste at han ikke har kjørt hensynsfullt, som tiltalen lyder på.

Han sa seg derimot skyldig i å ha kjørt uten gyldig førerkort.

Værrapport

Forsvarer Øyvind Abrahamsen sa i sin innledning at det er gjort en alvorlig glipp fra politiet i saken. I politiets rapport står det at temperaturen på ulykkesdagen var 11 varmegrader.

– Politiet har gitt positivt uriktige opplysninger om temperaturen på åstedet, og skrevet at det var 11 varmegrader når det var 2,5 til 4 grader og sannsynligvis frost om natten, sier Abrahamsen.

– Hvorfor mener du det er viktig?

– Hendelsen skjedde på morgenen da det fortsatt var nattefrost og politiet har så langt jeg kan skjønne forsøkt å tildekke det.

Ifølge forsvareren har den tiltalte hele tiden hevdet at det hadde vært frost om natten og kaldt og isete på morgenkvisten. Abrahamsen fikk først se værrapporten dagen før rettssaken og mener politiet har gitt uriktige opplysninger om været.

Bussen kjørte forbi

I sin forklaring sier den unge mannen at han valgte å ta frem bilen da bussen kjørte forbi ham på holdeplassen. Han måtte rekke en historieprøve på skolen og han minnes også at det var glatt den dagen.

– Bilen hadde sommerhjul og bakhjulstrekk med mange hester, sier han om bilen.

Ulykken skjedde ifølge den tiltalte da han skulle bremse for en liten hump i veien. Han mistet kontrollen og hadde valget mellom å kjøre mot noen parkerte biler eller den åpne gressplenen ved skolen.

Ferrari krasjet i skolegård

Politiet undersøker ulykkesstedet og den totalvrakede bilen ved Trosvik skole.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Bilen begynte så å akselerere, sier han videre i sin forklaring. Både aktor og forsvarer ville vite om han bevisst trykket på gasspedalen da ting gikk galt.

– Det var da bilen begynte å spinne og jeg tråkket da ubevisst på gasspedalen igjen, sier han om hendelsen.

Han tror han har byttet litt mellom pedalene da han mistet kontrollen og at det var mye som gikk gjennom hodet hans da det begynte å skje.

Lurte på hastighet

Aktor spurte så om han kunne anslå farten da det gikk galt og han sneiet et tre.

Den tiltalte sier at kameraten som satt på husket 47 kilometer i timen som det siste og at det kan ha vært rett før ulykken.

Tørr veibane

Politibetjent som først rykket ut til stedet har også forklart seg i Fredrikstad tingrett. Han mener at det var tørr veibane ved ulykkesstedet i mars i fjor. Blant annet fordi han selv kjørte både til og i jobb.

Politimannen mener at sårskadene på treet bilen traff under ulykken viser tegn på fart.

Den tiltalte fikk en telefon mens politiet mottok forklaring på ulykkesstedet ved Trosvik skole. Ifølge politibetjentens forklaring kan Ferrari-føreren ha endret forklaring rett før, eller rett etter, telefonsamtalen. Først har den tiltalte forklart at det var glatt, deretter at det måtte ha vært noe galt med bilen.

Den tiltalte sa i retten at han snakket med familien i telefonen og avviste at han har endret forklaring. Han la til at det kunne ha vært noe galt med bilen, i tillegg til at det var glatt.

Befaring av Ferrari

Retten fikk torsdag se den vrakede Ferrarien.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Omfattende sak

Det er en omfattende bevisførsel under rettssaken i Fredrikstad tingrett, det ventes ni vitner, tre sakkyndige og det skal legges frem en del dokumenter, blant annet bilder og tekniske rapporter.

Retten skal også se på selve vraket av Ferrarien i forbindelse med rettssaken. Etter planen er det satt av en dag til rettssaken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Må avlyse ponnileir

    Det omfattende utbruddet av Salmonella i hestemiljøet har medført at Det Norske Travselskap har besluttet å avlyse Ponnilandsleiren som skulle vært arrangert på Momarken Travbane 22. – 24. juni 2018. På sine nettsider skriver travselskapet at de skal i samarbeid med Mattilsynet se an situasjonen, men legger opp til nytt treff 3.-5. august.

  • Ikke lenger totalforbud mot ild

    Halden og Aremark opphever det totale forbudet mot åpen ild i skog og utmark, skriver Halden kommune på sine nettsider. Det generelle pålegget om aktsomhet og forbud mot bruk av åpen ild i skog og mark i tiden 15. april – 15. september gjelder som normalt.