Nå svever dette helikopteret over Østfold

Målinger fra helikopter brukes for første gang i forbindelse med jernbaneutbygging i Norge. Denne uka flyr helikopteret lavt over Østfold.

Helikopter skal skanne bakken

Dette helikopteret skal skanne grunnen i Østfold.

Foto: Jernbaneverket

I disse dager er det mye helikopteraktivitet over Østfold.

Jernbaneverket kartlegger grunnforholdene, der det nye dobbeltsporet i InterCity-nettet skal gå. Til det bruker de helikopter med avansert teknologi. Denne uka skal helikopteret skanne grunnforholdene Østfold.

Bruk av helikopter er enkelt og effektivt, forteller kommunikasjonsrådgiver i Jernbaneverket, Hedda Nossen.

– Vi bruker nå helikopter for vi mener det er en effektiv og enkel måte for oss å få en grov oversikt over grunnforholdene i et større område. Hovedformålet vårt er å finne dybde til fjell. Vi håper også å finne data om hvor det for eksempel er leire og hva slags kvalitet det er på fjellet.

Helikopter skanner bakken

Denne antennen henger omtrent 30 meter over bakken.

Foto: Jernbaneverket

Skanningen fra lufta kommer i tillegg til de vanlige grunnundersøkelsene som gjøres med borerigg.

Fra helikopteret som nå er i Østfold, henger en stor antenne.

– Helikopteret har med seg avansert utstyr for elektromagnetisk måling. Det fungerer på samme måte som en metalldetektor. Men i stedet for at vi kun får en tone av hva den finner, får vi nå en hel symfoni av informasjon om hvordan grunnforholdene er, sier Nossen.

Helikopteret flyr lavt og i lav hastighet.

– Utstyret kommer til å henge cirka 30 meter over bakken. De elektromagnetiske bølgene som brukes er ikke skadelig for mennesker eller dyr. Publikum vil kun høre vanlig helikopterlyd mens målingene pågår, sier Anne-Lise Berggren, geotekniker i Jernbaneverket.