Wlodek Witek, fotokonservator på Nasjonalbiblioteket.
Foto: Thomas Martinsen / NRKNasjonalbiblioteket mener dette er det eldste fotografiet av Oslo. Det kan man se blant annet fordi Slottet har skrått tak. Det ble bygget om til flatt tak i 1846.
– Dette er det største fotografiske klenodiet vi har i vår samling, og kanskje også i nasjonal sammenheng. Fotografiet viser Kristiania som et bymotiv, sier Wlodek Witek, fotokonservator ved Nasjonalbiblioteket.
Ble funnet i Danmark
Bildet var helt ukjent for Norsk fotohistorisk forskning inntil for tre år siden, da det dukket opp i Danmark. Bildet ble kjøpt fra en privatperson i Danmark for et par år siden.
Etter at Nasjonalbiblioteket kjøpte bildet, har de undersøkt hvem fotografen var.
– På passepartoutet på forsiden av bildet ser man navnet TESTMAN fecit. Dette navnet var ukjent for oss og i fotohistorien, men vi har greid å skaffe noe informasjon om ham, sier Witek.
Ifølge Nasjonalbiblioteket ble fotografen født i Øvre Eiker i 1806. Han hadde norske foreldre og døde i København i Danmark i 1890. Han var også venn av den danske forfatteren og poeten H. C. Andersen, som blant annet dediserte et dikt til Testman.
Sjeldent bilde
Hvor mye museet måtte betale for bildet er en hemmelighet, men det er klart at fotografiet ikke var billig. En grunn til at prisen drives opp, er at det ikke er et portrett.
– Det jeg kan si er at prisen var sekssifret. Med dette bildet er vi i fotografiets aller tidligste fase, og alle fotografier som viser gjenkjennelige bygninger og bylandskap fra den tiden har mange samlere. Det driver prisen opp, avslutter Witek.
Her viser fotokonservatoren frem bildet.