Dagmamma siktet på nytt etter ti år

Hønefoss (NRK): Ei kvinne er siktet for kroppsskade med døden til følge etter at ei ett år gammel jente døde av hodeskader for ti år siden.

Martine

Martine døde som følge av hodeskader for ti år siden på Ringerike sykehus.

Foto: Privat

4. september 2006 ble Martine på 13 måneder lagt inn på sykehuset med alvorlig hodeskader. Etter noen dager døde barnet. 5. januar i 2007 ble dagmammaen til barnet siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

Per Thomas Omholt

Per Thomas Omholt er politiadvokat på Hønefoss.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Videre etterforskning viste at det ikke var noen tvil om at skadene barnet hadde var påført av en person, men vi klarte ikke å bevise når. Derfor ble saken henlagt 2. april året etter, sier Per Thomas Omholt, politiadvokat på Hønefoss.

Foreldrene tok kontakt

Etter at riksadvokaten gjorde om henleggelsen ble det satt i gang med ny etterforskning. likevel ble saken endelig henlagt i 2009. I fjor, i 2015, ønsket foreldrene til Martine at politiet skulle se på saken på nytt. Cold-casegruppa i politiet så på saken og hadde flere forslag til nye etterforskningsskritt.

Martine

Dagmammaen som Martine brukte er siktet på nytt ti år etter at Martine døde.

Foto: Privat

– Siden sommeren 2016 har vi etterforsket saken veldig bredt og vi begjærte saken gjenåpnet, noe den ble i september, forteller Omholt.

Nå er dagmammaen siktet igjen for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpede omstendigheter.

– Vi ønsker å avhøre denne dagmammaen på nytt, men hun og hennes advokat ønsker ikke å la seg avhøre før hun har fått innsyn i de nye dokumentene. Det ønsker ikke vi å gi henne og derfor er det begrenset hva vi vil si i media om saken også, forteller Omholt.

Vi er glade for at saken gjenopptas, så vi kanskje kan få et svar på hva som skjedde den forferdelige dagen i 2006. Kanskje vi endelig kan få ro i sjela.

Trine Lise Lie, moren til Martine

– Ønsker å la seg avhøre på nytt

Til NRK sier den siktedes advokat, Thomas Randby i advokatfirmaet Elden, at politiet uttaler seg upresist. Han sier hans klient hele tiden satt seg villig til å forklare seg for politiet.

Forsvarer Thomas Randby

Thomas Randby er den siktedes advokat.

Foto: Anne Longvik / NRK

– Men hun har sagt at hun ønsker jeg som hennes advokat er til stede under avhøret. Og det har jeg sagt meg villig til, sier han.

Han forklarer at han må følge advokatetiske regler, og det innebærer at han må ha innsyn i alle dokumentene før avhøret.

– Det har jeg underrettet politiet om flere ganger både muntlig og skriftlig, og de har valgt ikke å oversende dokumentene til meg, sier han.

Han understreker at hun vil forklare seg når han har fått dokumentene.

Har avgjørende bevis

Det politiet vil si er at det er positivt for etterforskningen at det nå har gått ti år siden Martine døde.

– Tiden har hjulpet saken og ny forskning har gjort at saken kan gjenåpnes.

Hva slags type forskning som har vært avgjørende vil ikke politiet si noe om.

– Har dere nå nye viktige og fellende bevis i saken?

– Ja, det er riktig. Bevisene mot henne er styrket. Vi mener at vi kan bevise når skaden på Martine er påført og det er helt avgjørende for saken, avslutter politiadvokat Per Thomas Omholt.

Glade for gjenopptagelsen

Moren til Martine, Trine Lise Lie, sier til NRK at de ikke har fått noe særlig informasjon om de nye bevisene i saken, men har fått beskjed om dagmammaen er siktet på ny.

– Vi er glade for at saken gjenopptas, så vi kanskje kan få et svar på hva som skjedde den forferdelige dagen i 2006. Kanskje vi endelig kan få ro i sjela, sier Lie.