Dagens juleoppskrift: bordstabel

Julekaker vi stabler i høyden smaker skikkelig godt sammen med litt sterk kaffe. Prøv deg på en stabel da vel!

Bordstabel

Bak i høyden!

Foto: Øystein Westlie

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Bloggeren Marit Røttingsnes Westlie er vår julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie

NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I dagene fremover vil vi presentere en oppskrift som du kan bryne deg på.

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: bordstabel.

– Alltid når jeg ble servert bordstabel som barn, spiste jeg opp all kjeksen rundt makronfyllet først. Målet var å greie å spise opp all kjeksen uten å knekke den lange makronstanga, forteller Westlie.

– Ekstra vanskelig var det hvis pappa, for det var han som sprøytet på makronfyllet, hadde lagd fine bølger. Skulle stanga ryke var det ingen stor krise, jeg spiste gjerne én til for å se om jeg lyktes bedre da, fortsetter hun.

Bordstabel

Nok til mellom 80 og 100 bordstabler

INGREDIENSER:

Veldig mange av julekakedeigene har så mye smør i seg at de bør ligge i kjøleskapet i noen timer eller over natta før du begynner å kjevle ut deigen. Det gjelder for bordstabeldeigen også.

Deig:

2 egg
250 g sukker
250 g smør, helt mykt, men ikke smeltet
2 ss fløte
500 g hvetemel

Makronfyll:

150 g mandler
150 g melis
2 eggehviter

SLIK GJØR DU:

  • Stekes på 140 grader varmluft eller 170 grader over- og undervarme i 25–30 minutter.
  • Kle 3–4 stekebrett med bakepapir. Deigen skal hvile i kjøleskapet i minimum 4 timer eller over natta.
  • Start med å piske egg og sukker til en luftig eggedosis. Det tar om lag 10 minutter å piske det ordentlig. Ha smøret i bakebollen og rør til det er godt innrørt. Så har du i fløten og hvetemelet og blander alt sammen. Skrap deigen ut av bollen, pakk den inn i platsfolie og legg den i kjøleskapet.
  • Makronfyllet er best å lage samme dag som du skal steke bordstablene. Ha mandler og melis i en food prosessor og kjør til mandlene er helt knust. Pisk lett sammen eggehvitene før du blander dem med mandel- og melisblandingen. Er fyllet for fast, sper du det ut med litt varmt vann.
  • Lag et kremmerhus av matpapir, eller bruk et ferdigkjøpt, og ha mandelfyllet oppi. Legg det til side til deigen er utkjevlet.

  • Dryss litt hvetemel på bakebordet og ta ut ca. 1/3 av deigen fra plastfolien. Kjevle den ut så tynt som du greier, helst mellom 1 og 2 mm. Pass på at deigen ikke setter seg fast. Løft den forsiktig opp og ha på litt mer mel om nødvendig. Har du en bakestikke, bruker du den til å løfte deigen med, men de aller fleste av oss har ikke det, og da kan en lang tynn linjal hjelpe deg med å løfte opp deigen. Har linjalen skarpe kanter, må du være forsiktig slik at kantene ikke stikker hull på deigen.
  • Blant hardbarka julekakebakere er det alltid konkurranse om hvem som greier å kjevle deigene sine tynnest. Det trengs øvelse for å beherske kunsten å få tynne, tynne smørdeiger fra bakebordet og over til stekebrettet uten at den går i stykker. Så hvor mange bordstabler det blir av denne deigen, avhenger av hvor tynn du kjevler deigen. Jeg har ikke den tålmodigheten som trengs for å kjevle smørdeig helt tynn.
  • Når du har fått deigen tynn nok, bruker du linjalen og en trinse eller et pizzahjul og skjærer opp stolper på 12 x 3 ½ cm. Legg dem forsiktig over på stekebrettet. La det være litt avstand mellom dem. Når du har fyllt opp ett brett, sprøyter du på makronfyllet. Stekes midt i ovnen hvis du bruker over- og undervarme. Med varmluft kan du steke flere brett samtidig. Tre brett synes jeg er nok. Selve bordstabelen skal ikke ta særlig farge, men den skal bli helt sprø.
  • Legg bordstablene over på en bakerist og la dem bli helt avkjølt før du legger deg nedi en lufttett boks.

(Oppskriften er fra Fru Timian)

Hør radioreportasjen: