Dagens juleoppskrift: berlinerkrans

Den har fyldig smak og er manges favoritt til jul. Prøv deg på berlinerkransen!

Berlinerkranser

Dagens godbit: Berlinerkranser.

Foto: Øystein Westlie

Det er juletid og for mange betyr det å gjøre en ekstra innsats på kjøkkenet. Mange baker syv slag til jul, men hvilke typer må med?

Marit Røttingsnes Westlie

Blogger Marit Røttingsnes Westlie er vår julebakst-ekspert.

Foto: Øystein Westlie

NRK har intervjuet matblogger og kokebokforfatter Marit Røttingsnes Westlie om sju slag- og sju til. I dagene fremover vil vi presentere en oppskrift som du kan bryne deg på.

(Hør radioreportasjen lenger nede i artikkelen)

Dagens godbit: berlinerkranser og berlinerkaker.

Berlinerkranser og berlinerkaker

Nok til ca. 60 berlinerkranser

INGREDIENSER:

2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
300 g hvetemel
250 g smør, helt mykt, men ikke smeltet
eggehvite og perlesukker til strø

SLIK GJØR DU:

Stekes i 12–13 minutter på 150 grader varmluft eller 175 over- og undervarme.
Dekk noen stekeplater med bakepapir.

  • Kok to middels store egg i 8 minutter. Tøm ut vannet og hell på kaldt vann til eggene er kalde. Del eggene i to og skrap ut plommen. Ha plommene oppi en bolle sammen med de rå plommene og sukkeret. Rør det raskt sammen. Ha så i hvetemelet og smøret vekselvis mens du rører. Ikke rør mer enn nødvendig.
  • Når du har blandet alt godt sammen, pakker du deigen inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet til neste dag.
  • Pisk eggehvitene lett sammen og ha dem i en liten bolle. De skal fremdeles være blanke, ikke hvite. Ha perlesukker i en annen bolle.
  • Det er nå, når du skal til med rullingen, at utfordringen kommer. Fordi det er så mye smør i deigen, må den være helt kald når du jobber med den. Ta derfor ut små deigemner om gangen fra kjøleskapet. Ha litt hvetemel på bakebordet og trill forsiktig ut til 15 cm lange pølser. Legg den ene enden over den andre, som på en enkelsløyfe.
  • Dypp berlinerkransen nedi eggehviten sånn at hele den ene flatsiden blir dekt. Dypp den videre i perlesukkeret og legg den over på stekebrettet.
  • Skyll fingrene dine i kaldt vann innimellom hvis deigen er vanskelig å jobbe med.
  • Velger du den litt mer lettvinte varianten, ruller du små kuler som du klemmer flate, og trykker mønster i med en gaffel, før du dypper dem i eggehvite og perlesukker.
  • Bruker du varmluft, kan du steke flere brett samtidig, men jeg vil ikke råde deg til å ha flere enn tre stekebrett i ovnen samtidig. Bruker du over- og undervarme, steker du kakene midt i ovnen. La dem avkjøles helt på rist før du legger dem nedi en lufttett boks.

(Oppskriften er hentet fra Fru Timian)

Hør radioreportasjen: