Hopp til innhold

Chia (28) har måttet gifte seg tre ganger med kona i Iran

Chia Haji Abbasi og kona har gjort alt for å få lov til å bo sammen i Fredrikstad - men stoppes gang på gang av norsk byråkrati.

Chia Haji Abbasi

Fremtiden ser mørk ut, sier Chia Haji Abbasi og tenker på familiegjenforeningen med kona i Iran.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Chia Haji Abbasi er fra Iran, men har bodd i Norge i 18 år. For fire år siden søkte han familiegjenforening med sin kone Maryam Ebrahimi, som han giftet seg med i 2007.

Men, fortsatt får ikke paret lov til å bo sammen i Fredrikstad, hvor Chia har etablert seg. Årsaken er et frustrerende og tunggrodd norsk byråkrati, ifølge han selv.

– Jeg og kona føler oss helt fastlåst. Vi aner ikke hva vi skal gjøre. Fremtiden ser mørk ut med tanke på familiegjenforening, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under TV-reportasjen)

Video Familiegjenforening

Flere vielser

Chia og kona har giftet seg tre ganger i håp om å kunne tilfredsstille kravene til norske myndigheter.

Første ekteskapet ble inngått i Iran i 2007. Den gangen kunne ikke Chia selv være tilstede under vielsen, men ga fullmakt til et medlem av familien til å stille som stedfortreder - noe som er fullt lovlig i Iran.

Men det var ikke godt nok for norske myndigheter som nektet å godkjenne ekteskapet.

LES OGSÅ: – Reglene er for rigide

Litt senere giftet de seg på nytt i Iran og denne gang var ektemannen selv tilstede. Men heller ikke andre ekteskap ble godkjent, fordi Chia og Maryam ikke hadde skilt seg fra hverandre først.

– Det ble godkjent i Iran, men i Norge fikk jeg beskjed om at vi måtte gifte oss på nytt, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Chia Haji Abbasi

Chia ser på videobilder fra andre gang han giftet seg med kona Maryam Ebrahimi.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Rammet av ny lov

I 2010 reiser han igjen til Iran. Paret skiller seg, venter i tre måneder, og gifter seg på nytt - igjen.

Da ekteskapet endelig blir godkjent, trer imidlertid en ny lov i kraft i Norge.

Staten stiller krav om at søkeren skal ha over 225.000 kroner i årsinntekt. Kravet gjelder ikke bare fremtidig inntekt, men også tidligere årsinntekt.

Dette rammet Chia, fordi han mistet inntekten da han oppholdt seg i Iran i tre månder for å gifte seg om igjen, slik norske myndigheter krevde.

– Ingen arbeidsgiver gir folk fri i tre måneder med full lønn, sier han.

Det hjelper ikke at Chia har fast jobb og inntekt som egentlig tilfredsstiller kravene.

– Nå tjener jeg 20.000 kroner fast i måneden, i tillegg tar jeg vikartimer som lærer i Fredrikstad. Så det er ingen problemer med inntekten min, sier han.

LES OGSÅ: - Det er et daglig mareritt

– Typisk sak

Saken er påklaget og det er Utlendingsnemnda (UNE) som nå skal behandle søknaden på nytt. De vil ikke gi noen kommentar til NRK.no så lenge saken er til behandling.

Jon Ole Martinsen, som er rådgiver i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, er ikke imponert. Han mener saken er et typisk eksempel på et tungt norsk byråkrati.

– Dette opplever vi ofte. Familiegjenforeningssaker drar ut over flere år, selv om det bare står og faller på små, formelle ting. Chias sak burde vært løst på en enkel og grei måte, slik at de kan starte på familielivet sitt i Norge, sier Martinsen.

SE REPORTASJE: Plankehaugen støtter medsupporteren Chia:

Video Giftet seg tre ganger med samme kone