Solgte drapsvåpen til Behring Breivik

Jan Korslund, som driver Winge Våpen i Rygge, fikk sjokk da han oppdaget at han hadde solgt en rifle av typen Ruger til Anders Behring Breivik.

Jan Korslund i Winge Våpen

Jan Korslund i Winge Våpen er sterkt preget av hendelsen.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

20 minutter er Behring Breivik i butikken, og legger nærmere 9000 kroner på disken for sitt nye våpen, skriver VG i sin iPad utgave i dag.

Det ønsker ikke Jan Korslund å bekrefte overfor NRK.

– Det kan jeg dessverre ikke kommentere.

Korslund sier at han ikke hadde noen som helst mistanke om at våpenet ville bli brukt på Utøya 22. juli.

– Vedkommende som var her og handlet oppførte seg eksemplarisk og hadde alle papirene og legitimasjon i orden, alt stemte overens. Han takket for handelen og forlot lokalene, sier han til NRK.no.

– Det er lite vi kunne ha gjort med dette, ingenting faktisk.

Les også:

Korslund driver våpenbutikken sammen med Dag Karlsen og Lars Winge. Selv om han ikke fattet mistanke da den terrormistenkte var i butikken, sier han at han og de andre i butikken har hatt det tungt i etterkant.

– Man får frysninger nedover ryggen, det er jo ikke noe hyggelig. Vi som driver med dette og har gått gjennom papirene i ettertid har selvfølgelig hatt det tungt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terrorsiktede Anders Behring Breivik

Terrorsiktede Ander Behring Breivik kjøpe en rifle av typen Ruger i Winge Våpen i Rygge.

Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Hadde pen håndskrift

Jan Korslund beskriver 32-åringen som en elegant og velkledd mann. Han sier også at Behring Breivik skilte seg ut på grunn av håndskriften i våpensøknaden.

Korslund sier også at man kan skille ut jegere fra kundene fordi de ofte snakker om jakt eller hunden sin – det gjorde ikke Behring Breivik.

– Han oppførte seg helt vanlig, og virket som en helt normal person.

Ruger-riflen skal ha blitt importert av Våpen-Søilen i Bergen og senere solgt videre til Winge våpen.

Les også:

Ønsket ikke å snakke med media

Jan Korslund er tydelig preget etter hendelsen, og sier til NRK at han helst hadde sett at media ikke hadde fått vite om salget.

– Vi ønsket ikke det, mest på grunn av de etterlatte og de som sitter igjen med sorgen rundt dette. Vi følte at det ikke var riktig å gå ut i media med noen ting, men nå har det en gang blitt sånn.

Flere medier både fra Norge og utlandet har i dag forsøkt å få kontakt med innehaveren av butikken.

– Ga våpenet militært preg

I dokumentet Behring Brevik selv publiserte like før de grusomme terrorhandlingene 22. juli, skriver han at han bestiller en halvautomatisk rifle, en Ruger Mini-14, fra utlandet.

Dette gjorde han høsten 2010, etter å ha tatt jegerprøven og sendt inn en søknad om politigodkjennelse, ifølge BT.

Les også:

«Det er den mest militærliknende riflen som er tillatt i Norge», skriver Breivik i «2083 A European Declaration of Independence».

Jan Korslund sier at riflen Breivik kjøpte av ham ikke er identisk med våpenet som 32-åringen poserer med i dokumentet.

– Det våpenet vi har solgt ham, er totalt bygget om. Enkelt sagt kan vi si at han har kjøpt nye deler, og tatt bort alt det brune for gi våpenet et mer taktisk og militært preg. Ombyggingen er ulovlig, sier han til VG.