NRK Meny
Normal

– Nå starter jeg livet på nytt

Tiden har stått stille for Jonas Johansen etter at han ble skutt på Utøya. – Men nå starter jeg klokka igjen, jeg starter livet på nytt, sier han til NRK.no under første skoledag.

Video Første skoledag etter Utøyatragedien

Jonas Johansen fra Rygge i Østfold ble skutt på Utøya. I dag møtte han på skolen for første gang etter tragedien. SE VIDEO!

Han må ha hjelp på sin første skoledag i tredjeklasse. 17 år gamle Jonas Johansen fra Rygge må trilles inn på Malakoff videregående skole i Moss.

Han var en av dem som ble skutt på Utøya og overlevde. Aldri har han vært så glad for at sommerferien er over.

– Før ferien var jeg skolelei. Nå er jeg glad for at skolen starter igjen. Det er ikke vanlig å glede seg til skolestart, men nå har det vært deilig å starte livet igjen, sier han.

LES OGSÅ:

Må sitte fire måneder i rullestol

Den 22. juli var Jonas en av ti personer som løp inn i Lillesalen i hovedhuset på Utøya da Anders Behring Breivik begynte å skyte.

Sju av ungdommene ble drept før 17-åringen og de to andre overlevende ble hentet ut. Jonas ble selv skutt i foten, fingeren og i armen. Nå er han avhengig av rullestol i fire måneder.

– Jeg har egentlig ikke forberedt meg for skolen i det hele tatt. Tiden har på en måte stått stille. Hvilken dag det har vært, eller hvilken tid på døgnet det er har ikke betydd noe. Men meg var den første skoledagen som det som å starte klokken igjen – ting kan fortsette.

Han har fått god støtte av både medelever, lærere og venner. Skolen har tilrettelagt forholdene slik at han kan ferdes fritt på området i rullestolen. I tillegg har han fortsatt i sin gamle klasse med den samme kontaktlæreren.

– Det har betydd mye for meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jonas Johansen

Jonas Johansen synes det var godt å komme tilbake til en normal hverdag da han i dag gjennomførte den første skoledagen etter Utøya-tragedien.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

LES OGSÅ:

Går på smertestillende

Jonas, som er på åttendeplass på Arbeiderpartiets liste i Rygge er godt fornøyd med skoledagen så langt, men hvordan dagene blir i fremtiden er han usikker på.

– Dagene blir nok litt blandede. Jeg går på sterke smertestillende og formen er veldig av og på. Det varierer fra dag til dag hva jeg orker, men skolen tar hensyn til det.

Han lå elleve dager på sykehus etter tragedien på Utøya. han har blitt operert fire ganger, men tror han slipper varige men etter skuddskadene.

– Holder jeg foten i ro, så sier legen at det skal gå bra. Når det gjelder det psykiske, så tror jeg også at jeg skal klare meg. Jeg prater mye med venner og familie om det som har skjedd. Fortsetter jeg med å bearbeide det som har skjedd i dette tempoet, så tror psykologene det også skal gå bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pårørende og overlevende samlet seg på Utøya

Lørdag var pårørende og overlevende samlet på Utøya. For Jonas Johansen gikk det bra – helt til han kom inn i lillesalen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

LES OGSÅ:

Dekket med blod og døde personer

Etter at Behring Breivik var ferdig med skuddsalvene i lillesalen hvor Jonas var, lå Ryggegutten dekket i blod og døde personer. Han lå i rommet i om lag fire timer før han ble hentet ut.

– Da jeg lå der fokuserte jeg på å holde meg våken. De to andre som overlevde i samme rom tenkte det samme; «sovner vi nå, så våkner vi ikke igjen».

– Jeg var på Utøya på lørdag igjen, og det gikk bra helt til jeg kom inn i lillesalen. Det var tøft å se området der jeg lå. Det var kulehull rundt hele området hvor hodet mitt lå. Jeg fikk hjertebank og en stressreaksjon, men etter å ha vært i rommet en stund så gikk det over. Jeg dro fra Utøya med en følelse av fred.

LES OGSÅ:

Skal kjempe i valgkampen

Nå som Rygge-gutten har startet hverdagen igjen venter også valgkamp for Arbeiderpartiet. Og der har han tenkt til å bidra så godt han kan.

– Jeg forsøker å bidra på lik linje med alle andre. En sosialdemokrat sover aldri! Jeg skal gjøre det jeg kan for at Rygge Ap gjør et best valg som mulig, sier han og varsler at han reiser tilbake til Utøya neste år.

– Nå har jo Jens Stoltenberg sagt at han skal sove der, så da blir jeg nødt til å gjøre det, smiler han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: