Hopp til innhold

Boligbyggingen holder ikke tritt

Oslo kommune regulerer ikke nok tomter til nye boliger, mener Oslo Ap. – Alle kan ikke bo innenfor Ring 3, svarer Høyre.

Kjøp av bolig, visning
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Nye tall fra plan- og bygningsetaten viser at kommunen ligger langt etter planen for å få regulert nok tomter til utbygging av boliger, skriver Aftenposten.

– T-banen på østkanten er full

Anders Røberg-Larsen

Anders Røberg-Larsen

Foto: Benny Ottosson

– På vestsiden av byen er det fortsatt kapasitet på T-banen. Når vi er så på hælen i Oslo må vi bygge der vi kan få det til, sier Anders Røberg-Larsen, fraksjonsleder for Ap i byutviklingskomitéen.

Han mener fraktkapasiteten fra T-banestasjonene gjør at nettopp vestsiden av byen er et opplagt valg for fortetting.

– Så får heller vi heller bygge T-banering og tunnel for å gjøre klart for utbygging andre steder i byen også, sier Røberg Larsen.

Prekær boligmangel

I fjor flyttet 14.000 nye mennesker til Oslo. Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen, mener det er bruk for mellom 95.000 og 100.000 boliger i Oslo før 2030. Det betyr at det i snitt bør stå ferdig mellom 5600 og 5900 boliger hvert år, skriver Aftenposten.

  • Hittil i år har Oslo kommune regulert til 650 nye boliger
  • Målet er 4500 for i år
  • I 2011 ble 1362 nye boliger ferdige
  • I 2011 ble det satt i gang bygging av 4000 nye boliger

– Regjeringens feil

– Det er riktig at det er bygget for lite dessverre, sier Herman Kopp fra Høyre.

Men han skyver ansvaret over på Regjeringen.

– Det er ikke boligregulering det skorter på. Det er dyrt å bygge boliger blant annet på grunn av Plan- og bygningsloven. Regjeringen har laget regler og forskrifter som fordyrer byggingen. Krav til universiell utforming er et eksempel på det, sier Kopp.

Han mener flere må se etter bolig lenger vekk fra Oslo sentrum

– Det ikke slik at alle må innenfor Ring 3. Selv single mennesker kan bo utenfor Ring 3. Selv kjøpte jeg den første leiligheten min På Høvik i Bærum, sier Kopp.

– Byrådets har holdt igjen

– Byrådet har holdt veldig igjen på boligbygging. De har snarere strammet inn utbyggingen i småhusområdene i Oslo, mens vi mener vi må bygge høyere og tettere der utnyttelsen er lav, sier Røberg-Larsen.

I stedet for såkalt eplehagefortetting mener Røberg-Larsen man må ta store områder, og så legge til rette for skoler, barnehager og kollektivtrafikk.

– Bystyret har pekt på områder der vi vil ha bymessig fortetting og bedt byrådet levere saker til oss slik at vi kan få til ny byutvikling, men der har byrådet ikke levert, sier Røberg-Larsen.