Hopp til innhold

Bestemor ser deg!

Femti bestemødre av papp skal i helgen forhindre nye overfall på Grünerløkka i Oslo.

Bestemor
Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

Det er studentene på Kunsthøgskolen som står bak prosjektet "Bestemor ser deg". Pappbestemødrene plasseres i løpet av fredag ut på Schous plass. De vil titte på forbipasserende fra selve plassen, fra butikkvinduer og fra leilighetene rundt plassen.

I alt skal femti bestemødre i full størrelse sørge for at jentene som går over plassen, føler seg trygge.

Voldtektsbølge i Oslo

- Bestemødrene vil gi inntrykk av at det er mange mennesker som følger med. Vi tror potensielle overgripere vil få følelsen av å bli sett, og i tillegg vil folk som går alene, føle at det er flere mennesker, sier Karen Marie Fonk.

Sammen med Lill Jeanette Halbakken og Eirik Mogseth plasserte hun i dag ut de første pappbestemødrene.

Den siste tiden har nesten tjue kvinner blitt overfalt og voldtatt eller forsøkt voldtatt i Oslo. Nå håper gjengen bak "Bestemor ser deg" at pappbestemødrene skal stoppe bølgen.

Bestemor
Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

Positive tilbakemeldinger

- Vi har valgt bestemødre fordi de gir en følelse av trygghet. De er snille og gode, men også kanskje litt strenge, så vi håper at vi når alle, og at alle skal føle at de blir sett, sier Mogseth.

Bestemødrene som er avbildet, er tilfeldige eldre mennesker i Oslo. Rundt tjue bestemødre er fotografert og har sagt ja til at flere eksemplarer av fotografiene plasseres ut. Både fra bestemødrene og fra andre har studentene fått positive tilbakemeldinger.

- Foreløpig synes alle det er positivt, men vi får vente til i morgen med å se hvordan mannen i gata reagerer på det. Men både butikkene i nærheten og folk i nærområdet synes det er veldig, veldig positivt, sier Mogseth.

Håper det hjelper

Klokken fire fredag ettermiddag er alle bestemødrene på plass, og studentene håper prosjektet vil hindre flere overgrep i området. 

- Vi tror det vil hjelpe. Det trengs mye mer, men vi tror at mange av de prosjektene som settes i gang nå, ikke får noen effekt før på litt sikt. Dette kan derimot ha en rask effekt, sier Fonk.

- Det er jo dessverre veldig tidsaktuelt siden det er så mye voldtekter i Oslo nå. Vi diskuterte hvordan vi kunne løse problemet med en annen vinkling enn det som nå har blitt fokusert på og endte opp med dette, avslutter Lill Jeanette Halbakken.

Overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Oslo siden nyttår:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trykk på markørene for å lese mer om hendelsene.