Beslagla kjøtt som gikk ut på dato

Mattilsynet har beslaglagt over åtte tonn frossenkjøtt som gikk ut på dato for opptil tre år siden fra osloslakteriet Fatland.

Fatland slakteri

Mattilsynet reagerer på at Fatland ikke skiller mellom frossenvarer og frosne ferskvarer.

Foto: Ingvill Bjorland/NRK

– Vi synes det er alvorlig er at de ikke har gode nok rutiner for å vurdere hva de skal gjøre når de får kjøtt som blir liggende så lenge, sier seksjonssjef Oddrun Espelund i Mattilsynet.

Åtte tonn frossenkjøtt som gikk ut på dato for opptil tre år siden, er beslaglagt av Mattilsynet. Disse kjøttvarene må ikke selges før man har fastslått at maten er trygg, understreker Espelund.

Blandet frossenvarer og frosne ferskvarer

Oddrun Espelund

Oddrun Espelund, seksjonssjef i Mattilsynet, synes det er alvorlig at osloslakteriet Fatland ikke har gode nok rutiner.

Foto: Kjell Vesje/NRK

Fatland på Furuset er Oslos eneste slakteri. Bedriften slakter og selger kjøttvarer for over 700 millioner kroner i året. Mye av dette blir pålegg og middagsvarer under merkelappen Skjeggerød, en annen bedrift som Fatland-konsernet også eier.

På fryselageret i Oslo fant Mattilsynet frossenvarer og frosne ferskvarer om hverandre. Dette er uheldig for matvarehygienen, mener Mattilsynet.

Venter på dokumentasjon

– Ja, vi fant varer som var merket som kjølevare. Regelverket krever at hvis det er frysevare, så skal det også være merket som frysevare. Her sier virksomheten at dette er en merkefeil, men det venter vi på å få dokumentasjon på før vi kan frigi det, sier Oddrun Espelund.

– Men har man ikke lov til å fryse kjølevarer?

– Du har lov til å fryse ned kjøtt, men da skal det være en styrt prosess sånn at du har planlagt å fryse det inn innenfor en viss tid, som er i god tid før holdbarhetsdatoen.

Nekter for at kjøttet er av dårlig kvalitet

Terje Wester

Daglig leder Terje Wester avviser at kvaliteten på kjøttet er dårlig, selv om det er gått ut på «best før»-dato.

Foto: Sarah Finne / NRK

Fatland har også tidligere vært i tottene på Mattilsynet om hygiene og dårlige slakterutiner. I 2009 ble bedriften i tillegg bøtelagt for dyremishandling.

Men daglig leder Terje Wester avviser at kvaliteten på kjøttet er dårlig, selv om det er gått ut på «best før»-dato.

– Produktene som går ut fra oss har en førsteklasses kvalitet. «Best før»-datoen er jo en veiledning for smaksmessige kvaliteter. Hvis det går ut over det, så må det vurderes i hvilke type produkter du kan bruke kjøttet for å få en førsteklasses kvalitet, sier Wester.

– Også er vi selvsagt opptatt av det med ressurser. Vi kaster ikke god mat som blir til gode produkter til forbrukeren, legger han til.

– Men det er vel også et økonomisk spørsmål for Fatland å ta vare på mest mulig kjøtt, selv om kvaliteten kan være tvilsom?

– Vi går ikke på akkord med kvaliteten på varene som selges. Det er i så fall snakk om kortsiktig økonomi og det driver vi ikke med i et firma som har produsert kjøttvarer for salg i 120 år, sier daglig leder Terje Wester.