Ber Listhaug trekke seg

Helsebyråd Sylvi Listhaug bør vurdere å trekke seg etter sykehjemsskandalen i Altea i Spania, mener SV.

Arbeiderpartiets finanskpolitiske talsmann Trond Jensrud

Domuenthaugen i Altea-saken har vokst seg høy. Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Trond Jensrud mener konklusjonen fra den siste rapporten er knusende.

Foto: Lise Olaussen / NRK

Sylvi Listhaug (Frp)

Byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (FrP).

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Merete Agerbak-Jensen

Tidligere byråd for Høyre, Merete Agerbak-Jensen.

Foto: Sporveien
En ny granskningsrapport viser at prosjektet blant annet ble dårlig planlagt og fulgt opp, og Arbeiderpartiet sier nå at de vurderer mistillitt.

– Om ikke Listhaug selv trekker seg, gir det grunnlag for å stille mistillitsforslag, sier leder av SVs bystyregruppe, Knut-Even Lindsjørn.

Politisk mareritt

Sykehjemsbyggingen for nordmenn i Altea i Spania skulle være et flaggskip for kommunen, men i stedet har det utviklet seg til et politisk mareritt med milliontap for det borgelige byrådet i Oslo.

Nå er den siste granskningsrapporten av skandalen ferdigbehandlet i Kontrollutvalget. Den gir grunnlag for å kaste byrådet mener finanspolitisk talsmann i partiet, Trond Jensrud.

– Kommunerevisjonen bekrefter bildet av sykehjemsprosjekt i Spania, som et mislykket prosjekt. Det har vært dårlig planlegging, dårlig oppfølgning og dårlig informasjon til bystyret. Det har ikke gitt resultater, og man har sløst bort 35 millioner kroner. Det vil under vanlige omstendigheterville betydd mistillit.

– Kommer Ap nå til å stille mistillit?

– Det har vi ikke tatt stilling til, men det er ikke tvil om at det i sykehjemssaken er grunnlag for å stille mistillit.

Trenger støtte fra KrF

En eventuell mistillit fra Ap vil trolig bli fremmet ganske snart når saken skal behandles i bystyret.

– Her er det byrådet som helhet og mange andre som har hatt ansvar, men det er særlig nåværende byråd, Sylvi Listhaug, og tidligere byråd, Merete Agerbak-Jensen, som har hatt hovedansvar i denne saken

Hvis SV og AP kommer med forslag om mistillit, må det ha støtte av KrF eller Venstre for å få flertall til å felle en byråd.