Hopp til innhold

– Mange kjører med "helt på kanten-promille"

Etter en solfylt helg i Sør-Norge er politiet bekymret over alkoholbruken i båt.

Fin farkost.

Politibåten til Røyken og Hurum dekker hele kystområdet fra Asker til Holmestrand.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Solen skinner på lysebrun sommerhud. Det er blikkstille på havet, og er man i båten er fristelsen for noe leskende nokså stor. Man kan faktisk nyte alkohol, og kjøre båt samtidig. Promillegrensen til sjøs er 0,8, mens den er 0,2 for bilkjøring.

Lensmann Reidar Foss i Røyken og Hurum

Lensmann Reidar Foss er bekymret for alkoholbruken i båt.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Etter en helg med strålende sommervær, er politiet bekymret for det de kaller "helt på kanten-promille".

– Vi ser mange som drikker opptil flere alkoholenheter mens de skal være ansvarlige båtførere, og det bekymrer meg en del, sier lensmann i Røyken og Hurum, Reidar Foss.

Sikkerhetsgambling

De siste årene har båten i hans distrikt, som strekker seg fra Asker til Holmestrand, vært lite i drift. I 2011 og 2012 tok de kun tre for promillekjøring.

Denne helgen var politibetjentene ute igjen. Ingen ble tatt med for høy promille, men mange blåste tett opp under grensen.

Selv om det er lovlig å kjøre båt med alkohol inntil 0,8 promille i blodet, mener lensmannen at man langt på vei har svekket evnen til å opptre ansvarlig.

– Man gambler med sikkerheten. Det setter jeg ikke pris på, tordner lensmannen.

Ny politibåt på vannet

Bli med i politiets nye politibåt.

Gode holdninger hos nordmenn

Undersøkelser som er utført av alkovettorganisasjonen Av-og-til viser at holdningene våre har blitt bedre de senere år når det gjelder alkoholbruk i fritidsbåter.

I 2005 sa 85 prosent av oss at man ikke bør drikke alkohol når man fører fritidsbåt. I år sier over 90 prosent det samme.

Kari Randen

Kari Randen i Av-og-til er glad for at holdningene hos nordmenn er gode, men bekymret for alkoholbruken i båt.

Foto: Pressebilde/Av-og-til

Selv om holdningene er gode, hjelper det lite hvis det ikke følges opp.

– Tallene er gledelige, men det er også rom for forbedring. De viser at de aller fleste har sjøvett og er klar over risikoen ved å kombinere båtføring og alkohol, sier daglig leder i Av-og-til, Kari Randen.

Frykter stygge ulykker

Denne helgen var det ingen ulykker knyttet til båtbruk på Østlandet. Men med mange lange og varme sommerkvelder foran oss, er lensmannen i Røyken og Hurum bekymret for at vi kommer til å se stygge ulykker der båtføring og alkohol er kombinert.

– Det å føre en båt medfører et stort ansvar. Mange båter i dag er raske, det er mange mennesker om bord, og når vi ser at førere av disse ofte ikke er edru, så bekymrer det oss i politiet, sier Foss.