Bade med brennmaneter

Nå trenger du ikke lenger være redd for å møte på brennmaneter når du bader. En helt ny beskyttelseskrem utviklet i Israel ble testet i Drøbak i dag.

Beskyttelse mot brennmaneter
Foto: Terje Christiansen / NRK

I dag ble en ny solkrem som beskytter mot brennmaneter testet av frivillige studenter ved universitetets marinbiologiske feltstasjon i Drøbak.

Stoff fra klovnefisken i kremen

Kremen er utviklet av forskere fra Israel. Det hele begynte med en studie på klovnefisken, som uproblematisk svømmer mellom tentakler på sjøroser, uten å utløse mekanismen i de giftige neslecellene.

Lignende giftige nesleceller sitter på trådene til brennmaneter her i Norge, og det er disse cellene som får det til å svi når du ufruivillig støter på en manet i vannet.

Det samme stoffet som blokkerer neslecellene i å angripe klovnefisken, er nå utviklet for å blokkere neslecellene i trådene til brennmaneter her i Norge.

Ingen svimerker etter testen

 

Beskytt deg mot brennmaneter
Foto: Terje Christiansen / NRK

Studentene og forskere ved feltstasjonen i Drøbak var godt fornøyd med brennmanetbeskyttelseskremen.

- Det fungerte helt suverent. Jeg hadde en arm med og en arm uten krem da jeg testet den, og ble selvfølgelig brent på den ene armen. Men ikke på den andre, sier førsteamanuesis Hans Erik Karlsen, ved Biologisk Institutt ved UiO.

Omtrent 150 millioner mennesker blir brent av brennmaneter årlig, og mange av disse brennmanetskadene kan enkelt unngås.

Statistikken viser at 20 prosent av oss er livredd brennmaneter, og at så mye som 13 prosent tenker mye på brennmanetene, og at hele 29 prosent er redd innimellom. Det skriver AC-SunCare Institute  på sine nettsider.

Og det er AC-SunCare Institute som lanserer solkremen SunCare med 80% brennmanetbeskyttelse i sommer.