Hopp til innhold

Aktor i hushjelp-saken: – Dette er så nær et perfekt drap som mulig

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor ber om 14 års fengsel for hushjelpen (61) som er tiltalt for drap på Pål Stener Johannessen (90). – Et rovmord, mener påtalemyndigheten.

Statsadvokat Tonje Tønder

VAR ET DRAP: Statsadvokat Tonje Tønder la i retten i dag vekt på at tiltalte har løyet og er lite troverdig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg er ikke skyldig, sa den drapstiltalte hushjelpen lavt og på gråten da hun helt til slutt i rettssaken fikk ordet i Oslo tingrett.

Aktor mener at hun kan dømmes til 14 års fengsel.

– Det er skjerpende at det grenser mot overlagt drap. Han var gammel og skrøpelig uten mulighet til å forsvare seg, sa aktor Tonje Tønder under sitt sluttforedrag i rettssaken mot 61-åringen som er tiltalt for forsettlig drap.

Aktor vil også at tiltalte skal fradømmes retten til å arve 90-åringen.

– Det er umoralsk og urimelig om hun kunne vinne på å ha drept ham, sier Tønder.

– Henger ikke på greip

Mangemillionæren ble funnet død i sin egen leilighet på Frogner i Oslo 13. mars 2013. Han skal ha vært god for rundt 15 millioner kroner. Johannessen hadde ingen livsarvinger, og hadde testamentert hele sin formue til hushjelpen.

Politiet tror den 61 år gamle hushjelpen tok livet av Johannessen fordi hun innså at hun var i ferd med å miste millionarven.

Aktor mener den tiltalte hushjelpen (61) er svært lite troverdig og er overbevist om at Pål Stener Johannessen ble drept. Hun brukte mye tid på å så tvil om tiltaltes troverdighet i retten i dag.

– Det henger ikke på greip, sa aktor flere ganger.

– Det er ikke nok i en drapssak å hakke løs på troverdigheten. Er det så rart at man husker litt feil og kommer på litt etter hvert når man blir anklaget for drap, spør forsvarer Øystein Storrvik når han får ordet i Oslo tingrett.

– Hun ville hatt en løgn klar om hun hadde gjort det aktor sier, sier Storrvik.

– Virker som snill bestemor

Aktor mener man trygt kan se bort fra at Johannessen bokset seg selv til døde.

– Johannesen ble drept og det er bare én mulig gjerningsperson, sier Tønder.

– Dette er så nær et perfekt drap som mulig om ikke advokaten hadde fått en dårlig magefølelse, sier aktor.

Den 61 år gamle hushjelpen, som hadde arbeidet for mannen i flere år, skal ha visst at enkemannen hadde oppført henne som arving i testamentet.

– Bruk livserfaring og sunn fornuft og ikke vær naive, sa aktor i dag til dommerne som skal vurdere om tiltalte er skyldig.

– Hun virker som en snill bestemor. Det kan være vanskelig å tro at tiltalte har gjort det, sier aktor.

Mener hun var redd for å miste arven

Mannen hadde to kvinner som hjalp ham, én betalt hushjelp og én yngre hjemmehjelp han hadde gjennom den kommunale hjemmetjenesten.

Dagen etter at han døde skulle Johannessen ha skrevet under på et nytt testamente. Der skulle den drapssiktede hushjelpen strykes til fordel for den yngre hjemmehjelperen.

– Etter min mening er det eneste mulighet at hun ønsket å ta livet av ham. Det grenser opp mot overlagt drap, det var mest sannsynlig planlagt, sier aktor.

I retten sa tiltalte at hun ikke visste at hun var arving i utgangspunktet.

– Han viste testamentet til tiltalte. Noe annet er usannsynlig. Hvorfor skulle han ikke ha gjort det? Han viste det til alle andre. Det henger ikke på greip, sier Tønder i retten i dag.

– Kan ha fått kramper og slått seg

Advokatene Øystein Storrvik og Heidi Juritzen i Oslo tingrett

REAGERER PÅ FREMSTILLING: 61-åringens forsvarer Øystein Storrvik reagerer på at aktor hakker løs på troverdigheten til hans klient.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forsvarer Øystein Storrvik ba om full frifinnelse og startet innlegget sitt med å minne retten om justismord og hvordan tvilen skal komme tiltalte til gode. Han fokuserte i sin prosedyre på at det er usikkerheten rundt hva som skjedde med Pål Stener Johannessen.

– Den rettsmedisinske undersøkelsen var uklar. Ting kan ha en naturlig forklaring. Han kan ha hatt kramper og slått seg i dødskamp, sier Storrvik.

Aktor sa i sin prosedyre at Johannessen lå dandert og unaturlig uten skrukker på dyna da han ble funnet, og mener dette tyder på at noen har vært der og lagt ham slik.

– Dør man en naturlig død er det stor fare for at man ligger i en slik stilling som aktor beskriver, sier Storrvik.

– Det er en voldsom tvil i denne saken, sier han.

– Det er ingen ting ved hennes adferd som understreker denne ekstreme handlingen som aktor beskriver, sier Storrvik.

Det nye testamentet aldri funnet

Den 36 år gamle hjemmehjelpen som Johannessen ønsket skulle bli hans nye enearving, har fortalt i retten at han virket bekymret og stresset få timer før han ble funnet død.

Det nye testamentet som ble sendt i posten er aldri funnet. Johannessen var bekymret for at 61-åringen skulle finne det nye testamentet.

LES OGSÅ: – Var redd hushjelpen skulle se testament

Hushjelpens forsvarer, Øystein Storrvik, mener det er hjemmehjelpen som sår drapsmistanken da hun snakker med Johannessens advokat dagen etter dødsfallet. Advokaten gikk da videre til politiet og varslet om at det kunne være et drap.

– Men hvis min klient dømmes for drap, rykker hun opp og arver det hele. Dette er driveren. Her begynner det, sa Storrvik i sin innledning i retten.

Nekter for å ha noe med drapet å gjøre

Ifølge tiltalen sørget 61-åringen for at Johannessen «fikk akutt pustehinder eller at blodtilførselen til hjernen stanset, sannsynligvis ved å presse en pute eller lignende mot munn og nese eller ved å presse hendene rundt halsen hans».

Johannessen skal som følge av dette ha dødd etter kort tid.

Hushjelpen har forklart at hun bare skulle innom 90-åringen for å lete etter mobiltelefonen sin den kvelden politiet mener hun utførte drapet. Hun har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Aktor har i retten ført bevis for at telefonen hennes ikke var i leiligheten og at tiltalte har løyet.

– Hun beskriver i detalj hvor hun fant telefonen i avhør, hun har løyet, sier aktor Tønder i retten for å så tvil om tiltaltes troverdighet.

– Kan retten stole på tiltalte? Nei, sier Tønder.

Etter at hun fikk vite at politiet kan spore telefonen og se hvor den er, har tiltalte forklart at hun fant telefonen hjemme.

LES OGSÅ: Hushjelpen avviser at hun hentet posten