Hopp til innhold

Unibuss avvises fra anbudskonkurranse

Buss-selskapet Unibuss får ikke lov å være med i kampen om de mest populære kjørerutene i Oslo neste år.

Unibuss

Unibuss utelukkes fra kommende anbudsrunder på grunn av korrupsjonsskandalen.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Det ble torsdag klart i en pressemelding fra Ruter at Unibuss AS ikke får lov å være med i kampen om kjørerutene i Oslo vest i 2012.

Dette gjelder busslinjene 30 og 32.

– Dette er to av Oslos mest belastede busslinjer med omtrent 40.000 reisende hver dag, sier Gry Isberg som er informasjonssjef i Ruter.

I pressemeldingen heter det at:

«Ruter anser at de klanderverdige forhold som nå er under etterforskning, reiser betydelig tvil om Unibuss tilfredsstiller grunnleggende faglige og bransjeetiske krav. De forhold som er avdekket er å anse som alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske bransjekrav av en karakter som er relevante for anskaffelser for busstjenester som Ruter foretar.»

Korrupsjonssak

Det er korrupsjonssaken mot selskapet som nå hindrer Unibuss i videre konkurranse, ifølge Ruter. Korrupsjonssaken ble avslørt i forbindelse med interne undersøkelser som ble satt i gang etter tips om en omfattende korrupsjonssak i Tyskland.

Ruter anser at den pågående etterforskningen av korrupsjon i Unibuss reiser betydelig tvil om selskapet tilfredsstiller grunnleggende faglige og bransjeetiske krav.

– Vi har hatt en dialog med unibuss og varslet avvisning på tidlig tidspunkt. Vi fattet denne beslutningen i ettermiddag, sier Gry Isberg.

– Overrasket og skuffet

Kommunikasjons-sjef i Unibuss, Merete Agerbak-Jensen, sier de er både overrasket og skuffet over avgjørelsen.

– Det er veldig overraskende. Det er en situasjon vi ikke setter pris på og heller ikke ser grunnlaget for, sier hun til NRK.

Men hun regner ikke med de store konsekvensene.

– Vår virksomhet hviler ikke på en kontrakt alene. Vi har fremdeles mye av busstrafikken i Oslo og Akershus, men dette er selvsagt et anbud vi hadde ønsket å delta i, sier Agerbak-Jensen.

Seks personer siktet

I alt er seks personer siktet i saken her i Norge. To av de tre er siktet for grovt utroskap, og den tredje for korrupsjon.

Unibuss kjøpte 93 busser fra det tyske busselskapet MAN i perioden 2002 til 2006. Mennene er siktet etter en større korrupsjonssak i Tyskland, hvor selskapet MAN SE har vedtatt en bot på omtrent kr 1,2 milliarder kroner.

For en drøy uke siden ble administrerende direktør i selskapet varetektsfengslet i fire uker.

Siktelsen mot Helge Leite går ut på at han har fått selskapet Unibuss til å betale for byggearbeider på sin private bolig. Leites forsvarer, John Christian Elden, hevder Leite selv har betalt for dette arbeidet.

Ny sjef

Styret i Unibuss konstituerte torsdag Øystein Svendsen (47) som ny administrerende direktør i selskapet.

Svendsen går fra stillingen som administrerende direktør i Oslo T-banedrift AS og tiltrer jobben med umiddelbar virkning.

– Jeg er tilfreds med at vi har konstituert en administrerende direktør med lang kollektiverfaring, høy integritet og som ikke har noen historikk i forhold til Unibuss. Når det gjelder den pågrepne Unibuss-direktøren vil styret avklare hans arbeidsrettslige posisjon umiddelbart etter at han løslates fra varetekt, sier styreleder Cato Hellesjø.

Politiet etterforsker bredt og sier at de kan ikke utelukke flere pågripelser framover.