Hopp til innhold

Hasjgartner avslørt av DNA på ølflaske

Han brøt seg inn på gartneri og stjal lysarmaturer han trengte for å dyrke egen hasj. Innbruddet ble avslørt fordi han la igjen en ølflaske med DNA-spor.

Cannabisplante

Mannen skulle dyrke sin egen hasj, og brøt seg inn på et gartneri for å skaffe de lampene han trengte.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Nå har den 40 år gamle mannen vært i Fredrikstad tingrett, og der fikk han en dom på fengsel i sju måneder. Tre måneder av straffen må sones, resten er gjort betinget.

Midt i juni 2011 var det innbrudd på et gartneri på Rolvsøy i Fredrikstad. Det var skåret hull i veggen, og en del lysarmaturer var stjålet.

Et hundretalls lamper var klipt ned, 25 av dem var borte. Tyven hadde tråkket oppi plantene for å få ned armaturene, og en god del planter var blitt ødelagt.

Fant ølflaske med DNA

Etterforskerne fant ikke fingeravtrykk eller andre spor på lampene som kunne lede fram til gjerningsmannen, men de fant en ølflaske på stedet. Det ble funnet et DNA-spor på tuten av flasken, og det matchet profilen til 40-åringen. Dette fikk politiet til å gjennomføre en ransaking i mannens bolig.

I boligen fant politiet både de stjålne lampene og cannabisplanter og frø. Da saken var oppe for Fredrikstad tingrett i slutten av januar tilstod mannen at han hadde smuglet inn en del cannabisfrø, og at det var han som stod bak innbruddet i gartneriet. Han understreket at cannabisen han dyrket kun var til eget bruk.

Skader for 380.000 kroner

Det kostet gartneriet 380.000 kroner å utbedre skadene etter innbruddet, men de fikk bare 100.000 kroner igjen fra forsikringsselskapet.

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett har gjort deler av mannens straff betinget.

Foto: Stephan Reis / NRK

Under rettssaken innrømmet mannen også at han kjørte bil i alkoholpåvirket tilstand i mars i fjor. Han kolliderte med en annen bil på Rolvsøyveien i Fredrikstad, fortsatte i høy hastighet i motgående kjørefelt slik at møtende biler måtte vike, før kjøreturen endte tvers over en rundkjøring og inn en fjellvegg. Mannen hadde ikke gyldig førerkort for bil.

I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale en bot på 35.000 kroner og 23.375 kroner i erstatning til forsikringsselskapet der bilen mannen kolliderte med var forsikret. 40-åringen har også mistet retten til å kjøre bil for alltid.