Avdekket ulovlig tvang og vanskjøtsel av utviklingshemmede

Da foreldrene dro på ferie, kjøpte ikke pleierne inn mat til multihandikappede Heidi Walczyk (23) på to uker.

Rune og Tove Walczyk

Rune og Tove Walczyk mener deres multihandicappede datter ikke får god nok omsorg ved Villa Eik i Oslo.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

Rune og Tove Walczyk ble sjokkert da de for en tid siden kom tilbake fra ferie, og dro innom datterens leilighet i Villa Eik i Bjerke bydel i Oslo.

23-åringen har cerebral parese, mangler språk og trenger hjelp 24 timer i døgnet.

– Sykepleieren som var ansvarlig sa at de hadde fulgt opp Heidi hele tiden, men at de ikke visste at vi var på ferie. Da jeg så i boken der regnskapet hennes står, var det ikke brukt fem øre. De hadde ikke handlet mat, forteller moren.

Mener datteren blir forsømt

Foreldrene til Heidi Walczyk forteller at de opplever at hjelpen datteren får er varierende.

– Til tider er det dårlig stell og renhold, og det går litt på halv tolv, sier Rune, som mener datteren tidvis blir vanskjøttet ved botilbudet.

Familien er ikke alene om å føle at deres kjære ikke blir tatt godt nok vare på.

I kontroller med de mest utviklingshemmede i Oslo og Akershus de siste syv årene har fylkesmannen avdekket lovbrudd i 38 av 40 tilsyn.

Får ikke omsorgen de har krav på

I januar fortalte NRK om kritikkverdige forhold ved Villa Eik i Oslo. På tilsyn ved institusjonen oppdaget fylkesmannen ulovlig bruk av tvang og makt.

Seniorrådgiver Øyvind Pedersen

Seniorrådgiver Øivind Pedersen.

Foto: Sissel Helen Kvalvik

Fylkesmannen var også bekymret over at rundt halvparten av de ansatte var ufaglærte vikarer.

– Dette er brukere som har behov for ansatte med høy kompetanse, for at de skal kunne forstå og håndtere dem, sier seniorrådgiver Øivind Pedersen.

Siden mange av de utviklingshemmede også har autisme eller andre utviklingsforstyrrelser er behovet for kompetent personell høyt.

Vil rette opp i lovbruddene

Bydel Bjerke vil ikke kommentere saken, men informerer om at de har levert en handlingsplan, og jobber med å rette opp i forholdene innenfor fristen fylkesmannen har satt.

Det er rundt 350 utviklingshemmede i Oslo og Akershus.

– Tviholder på oss og gråter

Foreldrene til Heidi Walczyk sier at de merker stor forskjell på datteren, alt ettersom hvilke pleiere hun skal være sammen med.

– Enkelte er hun fortrolig med og da kan vi bare gi henne en klem og gå ut døra uten noe problem. Andre ganger tviholder hun på oss og begynner å skrike, forteller Rune Walczyk.