Hopp til innhold

Stadig flere psykisk syke på anbud

Nesten fem ganger så mange psykisk syke ble satt ut på anbud i Oslo i fjor som for to år siden.

Video 57bb0013-add4-4fe0-a0ab-17f0d93798c1.jpg

Se video: Kutter pleie for å spare penger

Konsekvensen er blant annet at en 21 år gammel psykisk utviklingshemmet autist på Sagene må flytte for fjerde gang .

Men kommunerevisor Annette Gohn-Hellum sier reglene krever at slike omsorgsoppdrag settes ut på anbud, dersom bydelene ikke har egne, kommunale tiltak til disse pasientene.

Kommunerevisor Annette Gohn-Hellum

Annette Gohn-Hellum

Foto: Terje Christiansen / NRK
Cecilie Brein

Cecilie Brein

Foto: NRK

– Vi gjorde en undersøkelse knyttet til regnskapsrevisjonen vår i 2009 hvor vi så på dokumentasjon i anskaffelser. På det tidspunktet var det nok for noen bydeler uklart om pleie og omsorg faller innenfor regelverket om offentlige anskaffelser, noe det gjør, sier Gohn-Hellum.

– Bra bydelene har tatt tak

Det dreier seg om de svakeste av de svake blant oss: Sterkt psykisk utviklingshemmede og autister uten talespråk som trenger ekstra omsorg hele døgnet.

Pleietilbudet til hver enkelt av dem koster opptil fem millioner kroner i året.

Kommunerevisoren kritiserte for et par år siden tre av Oslos bydeler for at slike pasienter ikke ble satt ut på anbud, og er fornøyd med at offentlige anskaffelsesregler nå følges bedre.

– Som revisor synes vi det er bra at bydelene tar tak i det som det var en del svakheter i forhold til for et par år tilbake, sier Gohn-Hellum.

Har spart fem millioner

Som Østlandssendingen fortalte i forrige måned, har Sagene bydel spart i alt fem millioner kroner på å sette fem psykisk syke ut på anbud.

Les også:

Men bydelene må selv passe på at det ikke fører til de får et dårligere omsorgstilbud. Det mener Oslos kommunerevisor, og det mener også Oslos helsebyråd Cecilie Brein (Frp).

– Det er ikke slik at politikerne er inne i anskaffelsesprosessene som foretas, det blir gjort av fagfolk på området, sier Brein.

– Utfordring i markedet

Helsebyråden innrømmer at det kan være uheldig dersom psykisk syke må flytte fordi de konkurranseutsettes.

Hun mener problemet vil være løst dersom anbudene lages slik at syke mennesker slipper å flytte når de bytter omsorgsfirma. Men Brein sier byrådet ikke kan pålegge bydelene å følge en slik løsning.

– Det er en utfordring at markedet i dag hovedsaklig består av leverandører som leverer kombinerte bo og omsorgstilbud og det medfører at brukerne må flytte dersom man skal kunne gjennomføre en anskaffelse i henhold til loven, sier Brein.

– Det er ønskelig at bydelene i størst mulig grad skiller bolig og aktivitetstilbud. Det er viktig at vi jobber for å redusere antall uønskede flyttinger, sier hun.

Les også: Vil kvitte seg med private botilbud