– Minnemarkeringene sier noe om verdiene vi står for

I dag holder AUF-lederne Sandra Myrvang og Malin Krå Simonsen appeller på fireårsdagen for terrorhandlingene 22. juli i henholdsvis Halden og Fredrikstad. Begge mener det er på sin plass med slike markeringer.

Utøya åpnet for pressen

AUF-ungdommene synes det er viktig å bruke dagen til å minnes det som skjedde for fire år siden.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Fire år har gått siden terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya og regjeringskvartalet. I dag blir det markeringer mange steder. Noen har tatt til orde for at det kan være nok med markeringer ved «runde år». De to AUF-ungdommene er ikke enige i det.

– Jeg skjønner at noen synes det blir mye, men når vi ser tendensene til ekstremisme og terrorisme, ute i verden og også ganske nært, mener jeg at en sånn markering er med på å si noe om de verdiene vi står for, sier leder for AUF i Halden, Sandra Myrvang.

Alt ble annerledes

Begge de to var påmeldt leiren på Utøya i 2011, men begge meldte seg av kort tid før leiren startet. 22. juli 2011 har preget begge for livet:

– 22. juli er for meg en dag forbundet med mye smerte, mye savn og lengsel. Vi har kjent på et stort samhold, men vi har også kjent på savnet etter de som døde på Utøya og i regjeringskvartalet, sier Malin Krå Simonsen, leder for AUF i Fredrikstad.

Sandra Myrvang og Malin Krå Simonsen

Sandra Myrvang (t.v.) og Malin Krå Simonsen markerer fireårsdagen for terrorangrepet med å minnes vennene som ble drept.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Sandra forteller at mye ble annerledes etter denne dagen:

– Det føles litt som om hele verden gikk videre, og der stod vi igjen. Ting ble ikke som man hadde planlagt med hverken skole, jobb eller fritid, ingenting egentlig. Samtidig har vi lært oss på en annen måte hva som er viktig å jobbe for og ikke minst å ta vare på de vi har, sier hun.

Sørgekåpe

De to bruker dagen til å minnes de som ble drept denne juli-fredagen for fire år siden. Begge fokuserer i dag på sommerfuglen sørgekåpe som finnes på Utøya, en enkel men vakker sommerfugl. Den er blitt et symbol for AUF-ungdommene, den var vitne til de grusomme hendelsene, men flyr den fortsatt rundt blant villrosene på øya.

I august er det sommerleir på Utøya, og både Malin og Sandra skal dit.

– Vi har hatt fokus på det i hele Østfold, at vi har stor respekt for dem som ønsker å dra og for dem som ikke ønsker å dra. Jeg mener det handler om å si at alle følelser er lov: Det er lov å glede seg. Det er lov å grue seg. Det er lov å savne. Det er lov å lengte. Men det er også lov å le og å skape nye, gode minner på Utøya, sier Malin.