Hopp til innhold

Åtte syke av ny flått-bakterie

Åtte mennesker i Västra Götaland er blitt smittet av CNM-bakterien, som er registrert hos skog-flått både i Sverige og i Norge. Bakterien kan føre til blodpropp i bein eller hode.

flått kravler på menneskehud

Rett over svenskegrensen er åtte mennesker syke av en bakterie som flåtten bærer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hittil er det oppdaget 19 sykdomstilfeller av smitten i verden, av disse er hele åtte registrert i vårt svenske nabofylke Västra Götaland, melder Sveriges Radio Väst.

Smitten blir kalt neoehrlichia, og forskere i Göteborg arbeider nå med å finne ut mer om den. Et problem er at det er vanskelig å oppdage smitten.

Revmatikere kan være utsatt

Neoehrlichia kan gi blodpropp i beina eller i hodets blodkar, noe som vanligvis ikke settes i forbindelse med en infeksjon.

– Vi tror mennesker over 50 år, som enten er rammet av en blodsykdom eller en revmatisk sykdom, kan være spesielt utsatt. Det er de pasientene som har størst risiko for å få den mest alvorlige formen for infeksjon, sier forsker Christine Wennerås ved Sahlgrenska akademin til SR Väst.

Forskerne vet lite om hvordan smitten rammer friske mennesker.

Når infeksjonen er oppdaget, kan den som regel behandles med antibiotika.

Registrert i Norge

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening finnes bakterien i norsk skogflått.

Bakterien ble først oppdaget hos nederlandsk flått for femten år siden. I følge det svenske nettstedet internetmedicin.se ble det første sykdomstilfellet i Sverige registrert i Göteborg i 2009.