Trengte åtte politifolk for å hente 16-åring

Politiet trengte åtte tjenestemenn da en 16-åring skulle hentes tilbake til en barnevernsinstitusjon. Nå er gutten og hans to år eldre søster dømt for vold og trusler mot politiet.

Politi

Politiet måtte rykke ut for å sørge for at en 16-åring ble brakt tilbake til en barnevernsinstitusjon.

Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

16-åringen var tvangsplassert på en barnevernsinstitusjon, men 10. desember i fjor ble han savnet fra institusjonen. Han ble funnet hos familie i Fredrikstad, og tre ansatte reiste for å hente ham tilbake.

Da de tre kom til stedet der 16-åringen oppholdt seg, nektet gutten å bli med dem. Det ble en opphisset stemning, så de ansatte fra institusjonen ba politiet om assistanse.

Nektet å komme frivillig

Først ankom en polititjenestemann og to politistudenter. De prøvde å få kontakt med gutten, men han nektet å komme ut av leiligheten frivillig. De kontaktet ham på telefon, og da ble han aggressiv. Siden det oppholdt seg en del mennesker i boligen, tilkalte de forsterkninger før de ville gå inn og hente ham.

Etter hvert var det i alt åtte polititjenestemenn på stedet, hvorav fire politistudenter. Da kom 16-åringen til et vindu, han var aggressiv og skrek ukvemsord til politifolkene. Da han så at politiet var utstyrt med skjold, truet han med at han ville bruke våpen mot dem.

Kom ut sammen med fem andre

Da politiet gjorde seg klare til å ta seg inn i boligen, kom 16-åringen likevel frivillig ut. Han kom sammen med fem andre som hadde oppholdt seg i boligen. Han gikk rett forbi politifolkene og ut på gaten, der gikk han fram og tilbake. Han sa at han ville kjøre med barnevernets bil, men gikk ikke til bilen. Han sa han ville ha en røyk og ta farvel med de andre.

Politifolkene ba gutten stå rolig, men det ville han ikke. Politifolkene fryktet at han ville stikke av, situasjonen synes uoversiktlig. Etter en stund besluttet to av politifolkene å ta tak i ham. Da satte han seg til motverge, og han brukte all sin energi på å komme seg løs. 16-åringen ropte og skrek ukvemsord og trusler til politifolkene og han sparket til et par av tjenestemennene.

Flere blandet seg inn

Situasjonen ble kaotisk fordi andre også begynte å blande seg inn. Guttens to år eldre søster dro en politikvinne i hestehalen. Hun slo også til henne og dyttet til en annen polititjenestemann. Det endte med at også søsteren ble utstyrt med håndjern og innbrakt.

16-åringen ble brakt til arresten, og han kom med flere raseriutbrudd. Barnevernet kom også til arresten for å få ham med seg frivillig, men dette gjorde gutten bare enda mer sint.

Bror og søster domfelt

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett har dømt søskenparet til å utføre samfunnsstraff.

Foto: Arkiv / NRK

Nå har søskenparet møtt i tingretten i Fredrikstad, tiltalt for vold og trusler mot offentlige tjenestemenn. Tingretten er ikke i tvil om at begge forsto at det var polititjenestemenn de satte seg opp mot, og at de hindret dem i å utføre en tjenestehandling.

16-åringen er domfelt en gang tidligere for tilsvarende forhold: for ett år siden fikk han en dom på 30 timer samfunnsstraff. Påtalemyndigheten la ned påstand om at han denne gang skulle dømmes til 45 timer samfunnsstraff. Fredrikstad tingrett har, under sterk tvil, kommet fram til at gutten skal få en ny sjanse i form av samfunnsstraff.

Fredrikstad tingrett kom fram til en strengere straff enn det påtalemyndigheten foreslo, dommen ble 58 timer samfunnsstraff.

Den 18 år gamle søsteren er ikke straffet tidligere. Tingretten har kommet fram til at hun må utføre 28 timer samfunnsstraff.

Begge de to satt to dager i varetekt.