Hopp til innhold

Asker kjølig til sammenslåing

Resultatene fra folkeavstemning og to innbyggerundersøkelser viser at innbyggerne i Røyken, Hurum og Asker ser svært ulikt på en framtid sammen.

kommunesammenslåing Hurum

Mens både Huringene og Røykeninnbyggerne er interesserte i sammenslåing, ble det nettopp kjent at innbyggerne i Asker mener noe annet.

Her svarer bare to av ti at Hurum og Røyken er det beste alternativet for dem. Tre av ti mener Bærum er et bedre sammenslåingsalternativ. Fire av ti mener det beste er å stå alene.

– Det er ikke veldig overraskende resultat at såpass mange går for Asker som en egen kommune og at det er mange som peker mot Bærum. Det har med de gode samarbeidsrelasjonene vi har med Bærum å gjøre. Vi kjenner ikke Røyken og Hurum like godt, sier Asker-ordfører Lene Conradi (H).

Fortsatt aktuelt

For Conradi er det likevel ikke aktuelt å bryte forhandlingene med de Røyken og Hurum eller starte forhandlinger med Bærum i stedet.

– Jeg vil ikke si at innbyggerne har sagt at de ikke vil til Røyken og Hurum. Da må vi se på hvordan spørsmålene er stilt og heller si at det også er en del innbyggere som er positive til Røyken og Hurum, sier hun.

Tidligere i dag ble det kjent at innbyggerne i Røyken sier ja til å en kommune sammen med Hurum og Asker. Ifølge innbyggerundersøkelsen som ble utført at Epinion Norge AS er 59 prosent av de spurte positive til kommunesammenslåing. Hurum sa ja til en sammenslåing med Asker og Røyken kommune i en rådgivende folkeavstemning som ble kjent tirsdag morgen.

– Jeg leser den som veldig positiv, sa Røyken- ordfører Eva Norén Eriksen da hun fikk se resultatet fra Røyken i dag.

– Gir dette dere inspirasjon inn i forhandlingene med de to andre?

– Ja, det gjør det.

Avgjøres før sommeren

– Jeg er veldig fornøyd med at resultatet av folkeavstemningen er så tydelig som det er. Politikerne i Hurum har bedt innbyggerne om råd, og det har vi nå fått, sier Monica Vee Bratlie (H), ordfører i Hurum kommune etter at resultatet i Hurum ble kjent tidligere i dag.

Valgdeltakelsen var imidlertid svært lav, kun 36,7 prosent av kommunens 7.563 stemmeberettigede innbyggere deltok, melder Hurum kommune i en pressemelding.

Sammenslåingen av de tre kommunene skal videre bli avgjort i de respektive kommunestyrene før sommeren.

Regjeringen har gitt landets 428 kommuner frist til 1. juli i år med å fatte vedtak om sammenslåinger med nabokommuner.

Flere nyheter fra NRK Buskerud