Hopp til innhold

Åpner kranene i Oslo før 17. mai

Oslo åpner ølkranene igjen etter én måned skjenkeforbud. Tidlig mai kan du drikke utepils når du tar deg en matbit.

To seidler med øl

Oslos ølkraner har vært stengt i én måned.

Foto: Anders Fehn

– Vi håper at vi kan åpne for de stedene som har spising tidlig i mai måned, sier byrådsleder Raymond Johansen (A) til NRK.

Det vil si at det vil bli mulig å drikke øl i Oslo før nasjonaldagen. Serveringssteder uten matservering ble stengt av regjeringen 12. mars, og vil fortsatt holde stengt.

Raymond Johansen, byrådsleder (Ap)

Byrådsleder Raymond Johansen (A)

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Vi skal ikke ha mer inngripende tiltak enn nødvendig, sier Johansen og viser til at smittespredningen er synkende.

Oslo kommune stengte skjenkingen på byens serveringssteder for en måned siden, lørdag 21. mars fordi flere brøt smittevernreglene.

Forrige uke varslet Johansen at de trolig ville åpne opp for skjenking igjen gradvis i løpet av mai.

– Vi har stengt byen. Nå skal vi gradvis gjenåpne den. Denne fasen er egentlig vanskeligere enn den vi har vært gjennom.

Må være flinke

– Hva må da ligge til rette før åpning?

– Det er mange ting.

Johansen viser til at nasjonale regler og føringer må følges, og at det er begrensende for mange. Serveringsstedene må sørge for at de ikke har for mange gjester og at avstandsregler følges. Men han tror bransjen vil håndtere det.

– Jeg har like stor tillit til bransjen som til oslofolk som på rekordtid har klart å forholde seg til reglene; flinke med å vaske seg, overholde avstandskravene og ikke flere enn fem.

Det har ført til færre smittede og færre innlagt på sykehuset.

– Jeg er optimistisk, men det gjelder å holde ut litt til og ikke bli overmodig, så slipper vi å treffe ny tiltak.

Næringslivet har ønsket åpning

Noen øltørste oslofolk har tatt turen ut av byen for å få seg en utepils når solen har tittet frem nå på våren. NHO vil at kommunen skal sette en mer spesifikk dato for åpningen:

– 1. uka i mai bør bedriftene være i gang, for å redde arbeidsplasser, sier regiondirektør i NHO Viken Oslo, Nina Solli.

– Jeg er redd for et konkursras om bedriftene ikke kommer i gang. Og hver dag teller, vi må åpne så fort som mulig, sier hun.

Byrådet har vist til at episenteret for koronasmitten har vært i Oslo og at man derfor har hatt strengere smittevernsregler for å ikke risikere at smitten øker og kommer ut at kontroll.

Nyter en utepils i sola på Fornebu

SLUKKER TØRSTEN UTENBYS: Alexander og Tommy dro til Oslos nabokommune Bærum for å få seg en øl i solen forrige uke. Snart kan de nyte den i hjembyen.

Foto: Bård Nafstad / NRK