Oslo kan få eiendomsskatt

Eiendomsskatt kan bli gjeninnført hvis Ap får makta i Oslo igjen. - Dårlig valgkampsak, mener mindretallet.

Oslo
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Flertallet i programkomitéen i Oslo Arbeiderparti vil gå til valg på å gjeninnføre eiendomsskatt for alle boliger verdt mer enn tre millioner kroner.

Det får mindretallet til å rynke på nesen.

- Oslo har verken gjeld eller underskudd, og regjeringen gir oss penger til å realisere en rekke prosjekter. Det er ingen logiske argumenter for å gjeninnføre eiendomsskatten nå, sier komitémedlem Knut Roger Andersen.

- Vil ramme alle typer folk

Han tror eiendomsskatten vil være en dårlig sak for Ap, og høyresiden i politikkken vil ta partiet på dette.

- En bolig til tre millioner kroner i dag er ikke det samme som for noen år siden. Dette vil straffe alle typer mennesker i alle typer bostituasjoner, og ikke bare høyinnstektsgrupper i store villaer på Oslo vest, sier Andersen videre. 

I programforslaget opererer flertallet med et minstefradrag på tre millioner kroner, en skattetakst på 60 prosent av markedsverdi og en skattesats på tre promille.

Det vil gi en eiendomsskatt på 1.800 kroner for en bolig verdt fire millioner og 7.200 kroner for en bolig til sju millioner.

- En utjevningsordning

Leder for programkomitéen og byrådslederkandidat Rune Gerhardsen innførte eiendomsskatt da Arbeiderpartiet og SV satt i byråd på begynnelsen av 90-tallet. Skatten ble siden fjernet av Høyre-byrådet.

Gerhardsen erkjenner at forslaget er kontroversielt også i Arbeiderpartiet.

- Noen mener vi ikke skal ha eiendomsskatt i det hele tatt, og det er mange på hver fløy. Jeg vet ennå ikke hvor flertallet i partiet vil falle ned, sier han.

Byrådslederkandidaten mener bær være mulig å skrive ut en skatt for riktig store og kostbare eiendommer.

- Dette er en utjevningsordning, sier han.

Men han ser også at Oslo går godt økonomisk, og at dette må tas med i vurderingen.

- Sist vi innførte eiendomsskatt trengte vi pengene. Nå har vi en regjering som er mer generøs overfor kommunene, og det er et argument som trekker mot eiendomsskatt, sier han.

Oslo Arbeiderparti skal ta endelig stilling til spørsmålet i mars.