Anmelder nettverksleder for svindel

15 østfoldinger har gått til anmeldelse av medierådgiver Rolf Nereng for svindel og bedrageri i forbindelse med nytt nettverkselskap.

Av:

Helene H. Irving

SE OGSÅ:

13 av de 15 østfoldingene kommer fra Halden. De anmelder Nereng, fordi han angivelig skal være en av hovedmennene bak en ny pyramideskandale, skriver Halden Dagblad.

Østfoldingene har også anmeldt en forretningspartner av Nereng.

Anmelderne mener de to er eiere og ledere av nettverkselskapet Family Invest AS, som har vært i drift i flere år.

Har betalt 8.500 kroner hver

Anmeldelsen ble levert i Halden onsdag forrige uke.

– 8.500 kroner hver har vi som såkalte Gullpluss-medlemmer betalt inn til de to eierne. Vi ble lovt seminarer i utlandet, premiering i form av sydenreiser, aksjer og bonus fra omsetningen i selskapet og mye annet. Alt var kun falske løfter, sier en av de 13 haldenserne til Halden Dagblad.

Høy kjendisfaktor

Ingen av anmelderne har ønsket stille opp til intervju i avisen på grunn av den store mediefokuseringen på pyramideselskap.

– Vi var meget skeptiske da konseptet ble lagt frem for oss. Denne typen nettverksselskap var vi i utgangspunktet skeptiske til, men gjennom å markedsføre selskapet ved hjelp av kjente personer som Anders Aukland, Odd-Bjørn Hjelmeseth og hele den norske skitroppen så fremstod Family Invest AS som et seriøst selskap. Til og med navnet Kjell Inge Røkke ble brukt for å vise at det var seriøse personer på eiersiden, forklarer den lokale forretningsmannen til avisen.

Rolf Nereng er Røkkes talsmann og rådgiver samtidig som han er engasjert som medierådgiver for den norske skitroppen. Nereng var også manager for Bjørn Dæhlie under hans storhetstid, skriver avisen.

- Fikk ikke pengene tilbake

Haldenserne forteller at de flere ganger har forsøkt å få tilbake de innbetalte pengene. Det har de ikke fått, og det er derfor de nå går til anmeldelse.

– Vi truet dem med dette, men fikk kun til svar at de ville takle de problemene når de kom, sier Halden Dagblads kontaktperson.

Nettbutikk

Family Invest AS driver en nettbutikk, som fortsatt er aktiv. «Forretningskonseptet til Family Invest AS er i utgangspunktet bygget på samvirkelagets ide om å utbetale kjøpsutbytte til medlemmene som handler. I markedsføringen bruker vi en metode fra USA som er tilpasset norske forhold - i samvirkelagets ånd.

Konseptet går i korte trekk ut på å gi privatpersoner mulighet til å handle rimelige varer og samtidig være med på å dele selskapets månedlige overskudd.» skriver selskapet på sine nettsider.

Det er i utgangspunktet gratis å bli medlem i nettbutikken.

– Du kan melde deg inn som medlem gratis, men mange vil nok spørre seg hvorfor det koster over 8.000 kroner å melde seg inn som Gullmedlem Pluss for å få lov handle, sier Halden Dagblads kontaktperson.

Overrasket over anmeldelsene

Det har så langt ikke lyktes NRK å komme i kontakt med noen av de to anmeldte. Advokat Bjørn Olav Johansen har gjort noen vurderinger i saken, men vil ikke uttale seg på hvilken måte.

- Vi er veldig overrasket over anmeldelsene. Dette er nærmest å regne som en storm i et vannglass. Jeg antar at anmeldelsene henlegges uten videre. Jeg skal ha møte med noen av partene i dag, men hva som skjer videre er noe uklart. Jeg har fått referert artikkelen i avisen, men her virker det som om de uttaler seg om ting de ikke vet.

- De må jo gjøre hva de ønsker. Jeg har ikke hatt noe med selve selskapet å gjøre, så jeg kan ikke kommentere hva som har skjedd, eller ikke skjedd. Jeg har ingen kommentarer utover det, sier advokaten.

Hans Nossen, krimleder i Halden bekrefter at de har mottatt anmeldelsen fra østfoldingene.

- Vi har mottatt saken, men oversender den til Oslo, som eventuelt får bistand fra Økokrim i etterforskningen, sier Nossen.