- Jeg angrer på at jeg kontaktet politiet

Jenta som satte i gang saken mot den sextiltalte politimannen fra Østfold, sa i retten at hun angret på at hun gikk til politiet.

Sextiltalt politimann

Fra venstre: Camilla Nilsson, spesialetterforsker, bistandsadvokat Kristin Sørmo Berglund, aktor Guro Glærum Kleppe.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

– Jeg gjorde det i et innfall, sier jenta, som nå er 24 år gammel.

Politimannen er tiltalt for å ha brukt sin stilling til å ha sex med jenta som den gang var 15-16 år gammel.

– Jeg ønsket ikke å forklare meg for politiet . Jeg tenker at man ikke skal anklage noen med mindre han har voldtatt meg. Jeg sa jo ikke nei, og jeg følte at jeg kunne skylde meg selv, sa en svært nervøs og famlende 24-åring i vitneboksen i dag.

Hovedvitnet begynte å gråte i vitneboksen etter at Oscar Ihlebæk begynte å så tvil om hennes troverdighet.

– Min jobb er å måle din troverdighet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Advokat Oscar Ihlebæk

Forsvarer Oscar Ihlebæk varslet at klienten kom til erklære seg ikke skyldig etter tiltalen før rettssaken startet i dag.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Det er bistandsadvokat bistandsadvokat Kristin Sørmo Berglund overhodet ikke overrasket over:

– Ihlebæk gjør jobben sin, som en forsvarsadvokat skal gjøre, sier hun til NRK.no.

– Ville at noen skulle være glad i meg

Hun fortalte at hun var desperat etter oppmerksomhet, og at det var hun selv som tok initiativet til sex med den tiltalte.

– Jeg hatet meg selv og jeg var ikke verdt noe. Jeg søkte oppmerksomhet fra menn, og når noen sa jeg var deilig, følte jeg meg deilig i fem minutter. Det var ganske sterkt. Jeg hadde ingen, og ville at noen skulle være glad i meg.

40 vitner

Tiltalen inkluderer en lang rekke stikkord: sexovergrep, mindreårige, webkamera, utnytting, løgn, falske identiteter. Han skal blant annet ha opptrådt som Henriette på 17 år for å skaffe seg sex med kvinner.

Den tiltalte politmannen erklærte seg ikke skyldig i tiltalen, som omfatter en lang rekke punkter.

Ifølge aktor Guro Glærum Kleppe er det innkalt til sammen rundt 40 vitner. Vitnet som Ihlebæk angrep, skal i vitneboksen i løpet av dagen.

Angrep hovedvitne

Advokat Oscar Ihlebæk startet med å belære dommerne. Han understreket at det er viktig at dommerne ikke lar seg påvirke av medieoppslagene, og at de kun skal ta hensyn til det som kommer frem i tingretten.

Ihlebæk sådde tvil om ett av hovedvitnenes tilregnelighet. Han trakk frem at hun har fått diagnostisert personlighetsforstyrrelser. Forsvaret har hyret inn psykolog Espen Erik Anker som sakkyndig til å gi sin vurdering av henne.

Bloggen et tema

Ifølge Ihlebæk skal hun ha skrevet i bloggen sin at hun ikke føler seg stabil.

I løpet av en åtte måneders periode skal hun ha produsert det Ihlebæk hevder er tekst tilsvarende 600 maskinskrevne A4-sider. Bloggen vil danne grunnlag for en stor del av eksaminasjonene.

Til Moss Avis sier hovedvitnet at hun er forberedt på at blogginnleggene vil bli et tema i retten.

- Jeg regner faktisk med at den blir brukt. Men jeg har jo aldri beskyldt han for noe, jeg har kun fortalt Spesialenheten hva som skjedde. Men han burde uansett visst bedre. Han var politimann og burde ikke gjort det han gjorde, sier hun til avisa.

Uberørt

Mannen er tiltalt for å ha forgrepet seg på ti kvinner. Den tiltalte politimannen var tilsynelatende uberørt da aktor Guro Glærum Kleppe leste opp tiltalen. Han stirret stort sett rett frem eller ned under seansen, bare avbrutt av vanndrikking.

Han har vært profilert i sitt lokalmiljø - ikke bare gjennom å være politimann, men også fordi han var politiker.

LES OGSÅ:

Bilder og filmer

Østfold-mannen er siktet for å ha skaffet seg sex med ti unge kvinner. Den yngste skal ha vært rundt 16 år da det skjedde. Han er også tiltalt for å ha oppbevart og videresendt overgrepsbilder og filmer av mindreårige.

Saken har vært etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

Det var politimesteren i Østfold som tok kontakt med Spesialenheten der han la frem en lydfil av en kvinne som følte seg utnyttet av politimannen.

Lang liste

Her er en omskrevet og forkortet versjon av det han skal ha utført.

  • Kvinne B, født i 1986

Våren 2002 oppsøkte han B på nettstedet Spraydate. Han kom fikk vite om hennes personlige problemer, og at hun ønsket å utdanne seg til politi. Han ba om å få møte henne, og la vekt på at det var trygt siden han var politimann.

Vinteren 2002/2003 hadde de sex hjemme hos henne.

De opprettholdt kontakten, og han ga henne råd i vanskelige livssituasjoner. I 2008 skal hun ha utført oralsex på politimannen på et hotellrom i Oslo.

Høsten 2009 tilbød han seg å hjelpe kvinnen med å få orden på hennes økonomi. Han fikk fullmakt til å representere henne overfor kreditorer, og han fikk også kopi av pasientjournalen hennes.

De chattet mye på nettet i den perioden, og han skal ha fått tilsendt bilder av kvinnen som onanerer og har seksuell omgang. Kvinnen sendte ham også lydfiler. I november 2009 kysset og befølte han henne i en bil utenfor arbeidsstedet.

Han lånte henne 2.500 kroner. Pengene skulle betales tilbake ved at han skulle få se henne ha sex med sin kjæreste via webkamera.

  • Kvinne C, født i 1992

I mai avhørte han en kvinne som var fornærmet i en straffesak som gjaldt seksuell omgang med barn under 16 år. Både før og etter avhøret tok han kontakt med kvinnen på MSN. Han ga seg ut for å være en kollega av seg selv. Han dreide tidlig samtalen over på sex.

De snakket også om straffesaken, og han hevdet at politimannen likte henne godt. Under dekke av å være kollega av seg selv, ba han henne ta kontakt med politimannen.

Hele tiden understreket han at det var trygt siden han var politimann. I mai 2009 tok hun kontakt med politimannen. Han hentet henne, og de tok inn på hotell, hvor han skal ha utført oralsex på henne.

I mai og juni 2009 kontaktet han flere ganger kvinnen fra e-postadressen orgasmeeksperten@hotmail.com. Under dekke av å være en 38 år gammel politimann og kollega av seg selv, ga han flere ganger uttrykk for seksuelle ønsker, og han ba om å få bilder av hennes kjønnsorgan.

Kvinnen var i avhør med politimannen, og etter avhøret skrev han til henne som sin egen kollega: «Han har så godt inntrykk av deg og synes så bra om deg, at hadde du slikket deg om munnen under avhøret, hadde han kommet. Ler.»

  • Kvinne G, født i 1994

Fra september 2009 til februar 2010 kontaktet han henne på nettstedet Tagged og på MSN, Han utga seg for å være Henriette, 17 år. E-postadressen han brukte var orgasmeeksperten@hotmail.com. Han maste om å få se brystene hennes på webkamera. Det fikk han ikke.

De pratet hovedsakelig om sex, etter hans initiativ. Han oppfordret henne til å kle av seg. Fremdeles kalte han seg Henriette. Og som Henriette skal han ha sendt henne et bilde av en ung kvinne som har sex. Han maste også om nakenbilder og om at hun skulle kle av seg foran kamera.

I februar/mars konktaktet han henne to ganger på MSN, fra sitt eget brukernavn, som var fornavnet hans. Han dreide fort samtalen over på sex, og han spurte henne om hvor mange orgasmer hun hadde hatt.

  • Kvinne H, født i 1991

I juni 2009 sendte han et videofilm via mms av en erigert penis til henne. Hun visste ikke noe om dette på forhånd.

Våren 2009 kontaktet han henne på Nettby og MSN fra e-postadressen orgasmeeksperten@hotmail.com. Etter hvert fikk han telefonnummeret hennes, og hun betrodde seg om helseproblemer og livssituasjon.

Han maste om å få møte henne. Hun nektet og sa til ham at han selv var politimann som hadde advart ungdom mot å møte personer etter chatting. Han påstod at han kunne hjelpe henne bedre enn psykologer og hennes nærmeste.

Sommeren 2009 prøvde han flere ganger å få kontakt via nettsteder og sms. Da han mislyktes med dette, oppsøkte han henne hjemme under påskudd av at det gjaldt et tjenesteoppdrag. Han viste henne bilder av en person hun skulle identifisere.

  • Kvinne I, født i 1989

I 2003 arbeidet han med en straffesak og en barnevernssak, som begge berørte denne kvinnen. I 2005, kort tid etter at hun hadde fylt 16, sendte han henne tekstmeldinger der han skrøt av hennes utseende. I 2007 kontaktet han henne på MSN og Nettby under falske identiteter.

  • Kvinne J, født i 1990

I desember 2006 tok han to ganger kontakt med kvinnen fra e-postadressen orgasmeeksperten@hotmail.com. Han utga seg for å være en 24 år gammel politimann med navnet Tore. Han påstod da at han hadde funnet e-postadressen hennes på kontoret til en kollega. Han skrøt av utseendet hennes, og spurte om hun var seksuell aktiv.

  • Kvinne K, født i 1992

I februar og mars 2009 kontaktet han kvinnen. Han utga seg for å være Henriette på 17 år, og han skrev detaljert om Henriettes sexliv. Han sendte bilder av Henriette i ulike seksuelle situasjoner. Han fikk kvinnen til å komme med detaljerte beskrivelser av sexlivet sitt. Hun sendte også nakenbilder til ham. Henriette presenterte politimannen som en aktuell seksualpartner for henne, og la til rette for at de to skulle møtes gjennom å gi henne telefonnummer til politimannen, som var han selv.

  • Kvinne L, født i 1991

I august 2009 chattet han med kvinnen, under navnet Henriette på 17 år. Han fikk henne til å betro seg om en voldtekt og om seksuallivet sitt. Henriette ba henne ta kontakt med en venn som var politi. Han fikk deretter telefonnummeret hennes, og han sendte henne en sms hvor han spurte om hun kjente Henriette. Han sa at dersom hun trengte noen å snakke med, kunne de møtes.

  • Kvinne M, født i 1993

Fra august 2009 til mars 2010 kontaktet han henne på MSN og på nettstedet Tagged. Denne gangen utga han seg for å være 18 år gamle Henriette. Han spurte on hun ønsket å debutere seksuelt, og han anbefalte henne å gjøre det med en voksen. Som Henriette anbefalte han deretter seg selv på følgende måte: «Kjenner en ok kar som ikke bor langt unna deg. Noe eldre, men kjempehyggelig og dritgod i senga. He he. Får jeg gi ham mailadr. di? Du er vel på msn?» han fikk en e-postadresse og i januar tok han kontakt som seg selv og spurte om hun var interessert i å møte ham.

  • Kvinne N, født i 1991

I desember 2009 kontaktet han henne på MSN fra e-postadressen orgasmeeksperten@hotmail.com. Han oppga å være Henriette på 17 år. Samtalen dreide seg på hans initiativ om sex.

Dagen etter kontaktet han henne fra sin egen e-postadresse, og han oppga det ene av sine to fornavn. Han sa at det var Henriette som hadde snakket om henne. For å overtale henne til å møte ham, løy han at han var modellfotograf.

Han brukte også sitt yrke som politimann for å skape trygghet. Da de møttes i januar 2010, lånte han henne politilua og politiskjorta, som hun hadde på seg da han fotograferte henne i diverse seksuelle stillinger.

Det er satt av hele tre uker i Moss tingrett.