Hopp til innhold

Frykter skolepenger vil ødelegge anerkjent teaterutdanning

Det vil svekke kvaliteten på utdanningen om ikke-europeiske studentene forsvinner, frykter elever og ledere ved det internasjonalt anerkjente Akademiet for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold.

Teaterstudenter
Foto: NRK/Pétur Níelsson

Bare halvparten av studentene ved Akademiet for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold er norske. Resten kommer fra hele verden. Dekan Anne Berit Løland sier de ikke-europeiske studentene vil forsvinne om regjeringen innfører skolepenger.

– Vi ser hvordan de allerede sliter for å kunne gjennomføre studier i

Dekan Anne Berit Løland
Foto: NRK/Pétur Níelsson

høykostlandet Norge.

Hun forteller om internasjonale studenter som har bodd i skur, og bedt medstudenter om ikke å kaste gammelt brød. Alt for å klare å overleve mens de studerer ved det internasjonalt anerkjente akademiet.

– Hvis de i tillegg skal betale skolepenger, vil det være umulig for de fleste å realisere drømmen om en kunstutdanning her.

Ville ikke vært her

Det kan Mwansa Mulenga fra Zambia bekrefte. Scenografistudenten sier han ikke hadde kunnet studere i Norge om han måtte betale skolepenger.

– Med det lille jeg har klarer jeg så vidt å betale leie og matvarer.

Alle andre utgifter gjør ham avhengig av hjelp fra andre.

Mwansa Mulenga

Mwansa Mulenga ville ikke ha kunnet studere i Norge om skolepenger var innført

Foto: NRK/Pétur Níelsson

– Hvordan skulle jeg kunne betale skolepenger i tillegg?

Det er avgjørende for kunstnere å tenke globalt, mener Mulenga som tidligere har reist til Kina, India og Danmark for å bli kjent med og lære å forstå andre kulturer. Han frykter norsk kunst vil bli isolert, om det blir vanskeligere å komme til norske skoler.

Dårligere utdanning

Også de norske studentene fortviler. Skuespillerstudent Heikki Riipinen sier det internasjonale fellesskapet er en viktig del av utdanningen.

Heikki Riipinen

Kunstmarkedet er internasjonalt, det må også vi være, sier Heikki Riipinen

Foto: NRK/Pétur Níelsson

– Kunstmarkedet er et internasjonalt marked. Å møte den internasjonale virkeligheten allerede før vi går ut herfra som profesjonelle kunstnere, er en helt nødvendig erfaring for oss.

Han og medstudent Marina Popovic mener de ville blitt dårligere kunstnere uten de ikke-europeiske medstudentene.

– Det ville fjernet alt som ikke er et vestlig perspektiv på hvordan vi oppfatter samfunnet, rom, identitet, historie og representasjon. Dette er temaer som det er viktig å bearbeide i kunst.

Gjelder ikke europeere

Regjeringens vil kutte i bevilgningene til høgskoler og universiteter, men foreslår at institusjonene dekker inn tapet ved å kreve skolepenger av studenter fra utenfor EØS-området. Det vil si at franskmenn som skuespillerstudent Corentin Leven vil kunne komme som før. Selv mener han det ikke vil være nok for å opprettholde den internasjonale kvaliteten ved akademiet.

Corentin Leven

Uten ikke-europeiske studenter vil denne utdanningen forfalle, mener Corentin Leven

Foto: NRK/Pétur Níelsson

– Som franskmann tilhører også jeg den vestlige kulturarven. Men den store styrken ved akademiet ligger i at vi ikke er navlebeskuende, men har et globalt perspektiv. Om det kun blir oss europeere her vil denne utdanningen sakte, men sikkert forfalle.

Uorganisk uten utlendinger

Det er ikke bare dramatiske dramastudenter som ser mørkt på det. Dekan Løland sier tilbudet vil bli smalere og dårligere uten inspirasjon og strømninger utenfra.

– Norge er et lite land. Våre studenter vil måtte kunne jobbe også utenfor grensene. Det kjennes ikke organisk å ikke knytte seg til den internasjonale kunstscenen.

– Om de med dette fjerner det internasjonale aspektet må vi jo bare sitte her og jobbe rundt vår egen lille navle, skyter Marina Popovic inn.

Marina Popovic

Marina Popovic vil bevare det internasjonale miljøet.

Foto: NRK/Pétur Níelsson