Hopp til innhold

Aktor ber om forvaring

Aktor har lagt ned påstand om 8 års forvaring i saken mot den 48 år gamle mannen som er tiltalt for menneskehandel og seksuelle overgrep mot seks gutter i Thailand.

Pedofilitiltalt trønder
Foto: NRK

Prosedyrene i saken startet i dag.

Mannen, som opprinnelig er trønder, men som nå er bosatt i Oslo, vedgår delvis straffskyld, men nekter for at overgrepene mot guttene skjedde med tvang.

De rettssakkyndige la tidligere denne uken fram sin konklusjon for retten. Både psykiater Kjersti Narud og hennes kollega Henning Værøy konkluderer med at det er stor fare for at 48-åringen vil begå nye overgrep også dersom han får behandling i flere år.

- For stor risiko

Aktor Pål K. Lønseth

Aktor Pål K. Lønseth

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

- Setter man seg i en stilling hvor samfunnet risikerer at han ikke får den behandlingen han trenger, er det en for stor risiko. Jeg minner om at de sakkyndige vurderer at det er behov for behandling i mange år, sa Lønseth torsdag.

Mannen er blant annet tiltalt for å ha produsert bilder og film som viser seksuell omgang med og mellom thailandske gutter og distribuert dette på internett.

Bilder av flere barn

På noen av bildene er han selv med på seksuelle aktiviteter med prostituerte gutter i 11-12-14-årsalderen, kom det fram i retten.

Tiltalen omfatter seksuell omgang med og utnyttelse av seks gutter. De ble betalt 1.000 thailandske bath, ca. 170 norske kroner, for å være med på pornografiske aktiviteter i en  leilighet som tiltalte eier i Bangkok sammen med sin thailandske partner.

Likevel mener 48-åringens forsvarer at aktors påstand er for streng.

- Jeg syns det var en streng påstand ut fra rettspraksis. Dette med forvaring mener jeg er å skyte over mål. Men, selvfølgelig, det er retten som skal vurdere dette, sier forsvarer Anne Kristine Bohinen.

- Et lett bytte

Retten kjenner kun identiteten til én av guttene 48-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg på. Gutten går under navnet "Nin", og hans bistandsadvokat, Lars Leversen, har bedt om 75.000 kroner i oppreisning til gutten. Han mener "Nin" var et lett bytte.

- Han trodde han var sikker da han plukket opp et gatebarn uten nettverk, uten skole, uten foreldre, uten barnevern, og med tilhold på en jernbanestasjon. Et barn uten omsorg i oppveksten, et sårbart og svært lett bytte, sa bistandsadvokat Lars Leversen i Oslo Tingrett i dag.

- Dette var hensynsløs utnyttelse, og tiltalte var klar over det, sa Leversen.