Sjekk inn hos sprudlende «Strandflickor»

«Strandflickor» – noe man kanskje vanligvis sjekker opp – men her sjekker du inn.

«Strandflickor»

To käcka glada gossar har besøkt Strandflickorna havshotell som drives av Bettina og Åsa.

Foto: NRK

Helt ute i sjøkanten, i ly av svaberg og et par fjellknauser ligger Strandflickorna havshotell – et gammelt badehotell fra "sekelskiftet 18-1900-tallet" som svenskene sier. Hit til Lysekil kom Stocholmsfiffen, hele familier, for å bo halve sommeren.

Oppholdet kostet 500 riksdaler og inkluderte et strengt program med diett og behandlinger ettersom hva slags plager man eventuelt led av. En kopp kokt saltvann med tang om morgenen og en madrass fylt med tare gjorde susen for en vankelmodig, skrall snobb.

Hør hel reportasjen her:

Interiør og detaljer

Kung Oscar II sommarvistelse

Tyrkiske konsulens sovgemak.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Åsa og Bettina kjøpte hotellet i 1998 og har drevet det siden med stor vekt på interiør, gamle møbler og detaljer kjøpt rundt på all verdens markeder, og til og med gjenstander skjenket av entusiastiske gjester.

Her er ingen rom like, – alle er oppkalt etter personligheter med navn som «turkiska konsulens sovgemak», «dramaten Victor Hartmann» og selvfølgelig har unionskongen fått sin egen suite på toppen med balkong og utsikt – «Kung Oscar II sommarvistelse». Men rom 13 bør du unngå – der går friherrinna Elisabeth Sofia von Platen igjen.

«Strandflickorna»

Pepperkakemodell av hotellet.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Strandflickor ... og en gosse

Her jobber kun jenter, – ja med unntak av strandgossen Lasse som er flickornas vaktmester. Han er litt usikker på om det kan kalles en kremjobb: - «det kan bli lite tjatigt også», sier han med skjelmskt glimt i øyet.

Når oppvartningen kun besørges av flickor skulle en kanskje tro at det var flest käcka, glada glossar som besøker hotellet. Men hit kommer først og fremst jenter på jentetur, – mange norske.

Slitne sykepleiere og kong Oscar II

To käcka glada gossar

To käcka glada gossar testet badevannet på hotellet.

Foto: NRK

Opprinnelig ble hotellet bygd som et hjem for slitne og utbrente sykepleiere på begynnelsen av 1900-tallet. Blant initiativtagerne var unionskongen Oscar II, som til tross for at han var gift med Sofia av Nassau, visstnok var en anelse opptatt av vakre unge damer. Sammen med et knippe andre velbeslåtte sørget han for penger til et fond slik at bygget kunne reises.

Spa

Det er slutt på tangcoctails, men nåtidens mindre helsebringende forfriskninger kan nytes i Orangeriet eller til slående utsikt på punsjverandaen oppe på berget der herrene satt i gamle dager.

Spa er fortsatt mulig, i form av badstu og jacuzzi nede ved sjøbuene, kanskje etter et forfriskende bad i gammeldagse, stripete, sømmelige badedrakter lånt i resepsjonen, ved Gullmarsfjorden – en av Sveriges ytterst få fjorder. Her finner du nok også en tangkvast å skrubbe deg med om du skulle ønske å kjenne på følelsen av fordums luksusliv i den svenske skjærgården.

To käcka glada gossar

Julestemning på hotellet.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK