Hopp til innhold

Roadradio fra vestkysten

Bli med på reisen langs perlene på vestkysten av Bohuslän.

Svenske kystperler vestkysten

Mandag starter en ny serie i NRK Østfold hvor reporterne Finn Børge Stenbek og Trond Øyvind Karterud tar bilen fatt og ruller sydover langs kystveien i Sverige.

Gossar på tur

Her går kystveien, viser dette skiltet. En litt mer svingete men desto mer sjarmerende vei enn E6.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Siden freden i Roskilde i 1658 har området tilhørt svenskene. Før det tilhørte det Norge.

– Men nå er vi jo i ferd med å ta over området igjen. Ikke med tanks, men med oljepenger, sier de to nærmest i kor.

Ferden går fra Gullholmen i sør til Havstensund i nord. Hvert sted har sin historie. I tillegg møter vi en rekke kjekke folk, både nordmenn og svensker. En veteranbileier, en hobbyfisker som renser dagens fangst, broåpneren i Soten-kanalen og tre unge jenter med stemmen intakt.

Serien skal gå i to uker i «Etter to før fem» på NRK Østfold og begynner mandag 30.6.

  • Se video:
    Roadradio fra vestkysten

    Med fire hjul, gitar og godt humør tok Trond Øyvind Karterud og Finn Børge Stenbek turen til det gamle Norge, nemlig Bohuslän.

Dette kan gutta fortelle om turen:

Finn Børge Stenbek på tur

Musik ska byggas utav glädje, synger Lill Lindfors. Med gitaren på slep blir det fort hyggelig.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK
Trond Øyvind Karterud på tur

Trond Øyvind har tatt med fiskestanga og satser på å skaffe middagen selv.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Vi kjørte oss vill, men fant til slutt fram til Sveriges tettest bebygde øy og eldste fiskevær: Den bilfrie idyllen Gullholmen sør for Lysekil med landets sikreste havn. Her ga staten gratis tomter til de som vil bosette seg. I dag er boligene verdt titalls millioner.

Svenskene er glad i sild – og vi ferierer som dem; – bor som sild i tønne i typisk svensk stugby på seks kvadratmeter med seng på hemsen. Vi tar spa slik fiffen gjorde i badehotellene på begynnelsen av 1900-tallet; – skrubber oss med tang og drikker saltvann, og vi fisker makrell i Havstensund.

I Smögen ligger de norske båtene tett (som norsk sild i svensk tønne) – vi går fra dekk til dekk mens småflickorna synger «Ida's sommarvisa»

I vakre Bovallstrand treffer vi innfødte Janne, som akkurat hadde skutt et villsvin og byttet til seg hvalbiff fra Roar fra Fredrikstad, som ligger i båt i gjestehavna og har gjort det siden påske sammen med to andre Fredrikstad-båter.

Langs veien står et skilt: Fersk potatis til ti øre per kilo om man handler for 75 kroner. Vi trodde vi måtte handle bare poteter og kom raskt fram til at vi trengte tilhenger for å få med de 750 kiloene, men det viste seg at vi bare måtte handle forskjellige varer for minst 75 kroner totalt.

Så gikk turen videre til Soten-kanalen. Den er 6–7 km lang, gravd og sprengt ut av arbeidsledige og åpnet av kongen i 1935. Den brukes flittig av Østfold-seilere som går trygt innaskjærs og vinker til Erna som åpner svingbroa fra brovakt-tårnet på 14. året.

Småflickorna synger «Ida's sommarvisa»