Hopp til innhold

«Scarface» sentral i spritmiljø i Oslo

En rekke personer i et kriminelt, polsk miljø er pågrepet etter en politiaksjon i Oslo-området. En mann med kallenavnet «Scarface» hadde en sentral rolle i miljøet frem til han ble pågrepet.

Smugling

I begynnelsen av oktober ble en bil ble stanset på Ris i Oslo. I bilen fant polititiet en del antatt smuglervarer. Etterforskning førte politiet til en adresse der de fant store mengder alkohol og sigaretter.

Foto: Politiet / NTB scanpix

– Vi har den siste tiden jobbet målrettet mot ulovlig spritsalg rettet mot unge, sier Bjørn Pedersen, som er leder for ordensavsnittet ved Majorstuen politistasjon til NRK.

Et etterretningsprosjekt ved politistasjonen har siden før sommeren samarbeidet med Tollvesenet om ulovlig salg av sprit til særlig mindreåringe, også kjent som sprit-taxier.

Arbeidet er utvidet til å innebefatte det ulovlige spritmiljøet i Oslo, der en mann med kallenavnet "Scarface" som var etterlyst for drap i Polen, hadde en sentral rolle frem til han ble pågrepet i begynnelsen av september.

Nekter straffskyld

Politiet mistenker at han står bak omfattende narkotikasmugling til hele Norge og resten av Skandinavia.

Bjørn Pedersen

Bjørn Pedersen er leder for ordensavsnittet ved Majorstuen politistasjon.

Foto: Privat

– 10-15 personer er pågrepet i kjølvannet av pågripelsen av Scarface. To personer sitter nå i varetekt. Flere titusen sigaretter, flere tusen liter øl, rundt tusen liter sprit og flere hundre tusen kroner i kontanter er beslaglagt, sier Pedersen.

Oslo tingrett besluttet mandag at mannen kan utleveres til Polen, men kjennelsen er anket og uteleveringen kan derfor ikke skje før den er ferdig behandlet i rettssystemet.

– Han erkjenner ikke straffskyld for drapssiktelsen i Polen og samtykker derfor ikke til utlevering. Han var ikke kjent med politiets påstand om at han er sentral i spritmiljøet, og erkjenner verken sprit- eller narkotikasmugling til Norge, sier 30-åringens forsvarer, advokat Darija Jamina, til NTB.

Fant smuglelager

Et nytt og viktig gjennombrudd skjedde tirsdag 4. oktober da en bil ble stanset på Ris i Oslo. I bilen fant politiet en del antatt smuglervarer. Etterforskning førte politiet til en adresse der de fant 25 personer som oppholdt seg i og rundt huset.

Ransaking av hus og garasjer avslørte rundt 4000 liter øl, 400 liter sprit og 43 000 sigaretter. Fører av bilen som ble stanset, ble pågrepet på stedet og hevdet i senere avhør eierskap til hele lageret.

Galskap

Til tross for pågripelsene og gjennombruddet i etterforskningen føler politiet seg nærmest maktesløse. Det finnes ingen kjente utsalgssteder, kommunikasjonen foregår med koder og få ungdommer vil snakke med politiet.

– Med pågripelsen av gudfaren har vi tatt ut flere salgsledd. Men vi vet at dette er omfattende og på linje med narkotika. Det er ustoppelig og markedet nærmest utømmelig, sier Pedersen.

Han understreker at slik sprit kan være svært farlig, og ber foreldre være ekstra oppmerksomme.

– Det er et marked for dette, men det er tragisk at man tar risikoen og kjøper galskapen. Vi vet ikke om det man kjøper er livsfarlig metanol, sier Pedersen.