«Rimelige boliger» blir rådyre

Sørenga skulle få billige boliger. Husleia for en knøttliten tre-roms blir 21 000 kroner i måneden.

Fremtiden på Sørengautstikkeren
Foto: Illustrasjon: LPO Arkitekter as

For at ikke bare "kaksene" skulle bo der, ønsket Oslo-politikerne billige boliger på Sørenga, den kanskje mest attraktive delen av Bjørvika.

Ifølge beregninger som byrådet har hentet inn fra selskapet Bjørvika Infrastruktur er dette de rimelige utleieboligene som flertallet i bystyret har bedt om på Sørengautstikkeren:

  • 2-roms leilighet på 35 kvadratmeter: Husleie 17 000 kroner i måneden.
  • 3-roms på 45 kvadrat: 21 000 i måneden.
  • 4-roms på 65 kvadrat: Månedlig husleie 28 000 kroner.

Det viser seg nemlig at avtalene som er inngått mellom aktørene i Bjørvika gjør det nesten umulig med vesentlig lavere priser enn det som følger av de skyhøye tomte- og byggekostnadene.

- Sikrer ikke rimelige utleieboliger

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen.

Foto: Svein Ommundsen

- Det er jo ikke rimelig, sier leder for byutviklingskomiteen i bystyret og en av arkitektene bak kravet om 10 prosent billige utleieboliger på Sørenga, Ola Elvestuen (V).

- Det viser det vi vel har vært klar over en stund, at de utbyggingsavtalene som ligger i Bjørvika ikke sikrer rimelige utleieboliger. Skal vi få til rimelige utleieboliger må de inn i salgskontraktene når man selger eiendommene. Det er der det offentlige har makt til å skape en større variasjon i Bjørvika og gi et bredere tilbud som også gjør at man får en mer variert befolkning i området, sier Elvestuen.

- Men da må kommunen gjennom havnevesenet regne med å få mindre penger for tomtene?

- Ja, det påvirker selvfølgelig prisen, sier han.

Ikke tro på rimelige boliger

Det er selskapet Sørenga Utvikling som har kjøpt Sørengautstikkeren for 940 millioner kroner. Deleier i Sørenga Utvikling er boligbyggelaget USBL, som har tradisjoner som sosial boligbygger. Men rimelige boliger på Sørenga har administrerende direktør Geir-Ove Skogø liten tro på.

- Da må enten tomtene selges billig, altså under markedspris, ellers må det gis direkte tilskudd til beboerne for å redusere husleien deres. Det er jo ikke billige tomter i Bjørvika, sier Skogø.

- Er det litt naivt av politikerne å tro at man kan legge tomtene ut på auksjon til høystbydende og ønske seg billige boliger tilbake?

- Det finnes ikke noen gratis lunsj, skal man komme opp med et boligprodukt som er billigere for beboerne må enten noen gi noe på tomteprisen ellers må beboerne få tilskudd til husleien, sier han.

- Kommunen må stille med billige tomter

Skogø viser til at USBL har lang erfaring i å tilby rimelige utleieboliger til ungdom. Det har de tenkt å fortsette med.

- Skal vi få til dette sammen med kommunen må kommunen som et minimum stille med rimelige tomter, og de ligger neppe i Bjørvika, sier han.

- Så dersom det er et politisk mål med rimelige utleieboliger, så bør man bygge de andre steder enn i Bjørvika?

- Ja, jeg tror at dersom man kartlegger de tomtene kommunen har tilgang til finner man tomter som er vesentlig billigere andre steder i byen, sier Skogø.

Les: - Byrådet ga etter for press