– Vinduskarmen fungerer som drivhus

Her er Devegg Ruuds tips til å så egne planter.

Devegg Ruud sår nye planter

Devegg Ruud forteller at man må være forsiktig og nøye når man sår nye planter.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Mange sier til meg at «du har jo eget drivhus, så for deg er det ikke noe problem», men man kan faktisk bruke vinduskarmen som drivhus, sier Ruud.

Ruud er egentlig fotograf, men er også opptatt av å ha en fin hage. Denne uken deler han sine beste hagetips med NRK.no. Dersom man ønsker planter som er sådd selv, må man starte nå om de skal være klare til sommeren.

– Man kan så i nesten hva som helst. Jeg bruker et brett som er kjøpt på et hagesenter, men man kan også bruke bokser som ellers går rett i søppelet, sier han.

– Vær varsom

Selv om han mener at vinduskarmen fungerer godt som drivhus, sier han at man må være varsom med å så planter i stua. Der er det nemlig for varmt.

Hør reporter Caroline Bækkelund Hauge møte hageentusiast Devegg Ruud:

- Har du et gjesterom, kan du sette plantene der og gjerne skru ned temperaturen etter at plantene har begynt å spire. Da blir det mye sterkere planter, sier Ruud.

Når man først har sådd et før i jorda, må man ikke vanne med for kaldt vann. Da kan plantene få et sjokk. Det beste er å bruke romtemperert vann. Man må heller ikke trykke frøet for langt ned i jorda.

Plantene må herdes

– En centimeter er nok.

Et annet tips han kommer med er å dekke boksen det skal spire i med plast. Da holder jorda bedre på fuktigheten, og man slipper å være engstelig for at det er for lite vann.

– Men man må huske å fjerne plasten når det begynner å spire, sier Ruud.

Etter hvert som plantene blir større, kan de flyttes over i større bokser. Da må man være forsiktig slik at man ikke ødelegger planten. Før planten settes i jorda ute, bør man først sette plastboksen med planten ut i skyggen, slik at den ikke tar skade av UV-strålene.

– Setter man den i skyggen, venner planten seg til strålene. Da blir planten herdet, sier Ruud.