– Tvungen lønnsnemnd løser ikke problemene

Streikeleder i Østfold, Kristin Kornelia Utne, mener det er svært trist at det ble tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken.

Streikevakter ved Sykehuset Østfold

Streikevakter ved Sykehuset Østfold. Nå må disse tilbake på jobb.

Foto: Bengt-Eigil Ruud / NRK

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) innførte i kveld tvungen lønnsnemnd. Hauglie sier til NRK at rapporten som hun fikk fra Helsetilsynet i ettermiddag konkluderte med at det var fare for liv og helse. Derfor valgte hun å avbryte streiken.

Legene har gjort det klart at de vil gå tilbake på jobb, og nå er det Rikslønnsnemnda som tar konflikten videre.

Ved sykehuset i Østfold har 36 personer vært ute i streik. Utne sier at det har vært en ansvarlig streik.

– Vi har gjort et moderat uttak. Vi har åpnet for dispensasjonssøknader der det ble nødvendig. Det har arbeidsgiver ikke benyttet seg av. Derfor er streiken nå over, sier hun.

Spent på utfallet

Utne mener at det er uheldig at streiken nå blir stoppet.

Kristin Kornelia Utne

Streikeleder i Østfold, Kristin Kornelia Utne, er ikke spesielt glad for at det

Foto: Bengt Eigil Ruud / NRK

– En tvungen lønnsnemnd løser ikke problemene vi har på sykehuset. Vi er jo ikke uenige om lønn. Tillitskrisen og uroen vil bare fortsette på andre arenaer, dessverre, sier hun.

Hun sier det er vanskelig å si hva dette vil innebære for legene.

– Vi vet jo ikke hva de kommer frem til av hva som skal være dagens praksis. Normalt så setter sorenskriver lønnen, men lønn har vi aldri vært uenige om. Det er helt uvisst hva som skjer i forhold til vår avtale. Det gjør at vi er veldig usikre, sier hun.

Var dette det verst tenkelige som kunne skje for dere?

Det er ingen som ønsker en tvungen lønnsnemnd. Det må vi vel si. Det er veldig uheldig at det ble slik. Dessverre har vi kanskje mistenkt det når det ikke ble noe ut av en tvungen mekling. Men man kan jo alltid håpe at det er mulig å finne en løsning, og nå viste det seg at det ikke gikk, sier hun og sukker.

Pasienter skal komme som planlagt i morgen

Administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Just Ebbesen, er glad for at det nå kan bli normal drift på sykehuset.

– Det er aldri gunstig at partene ikke kommer til enighet. Men nå som streiken har vart så lenge, og rammet så mange pasienter, må jeg si at jeg er glad for at vi nå kommer tilbake til normal drift og kan ivareta pasientbehandling på en bedre måte.

Ebbesen sier at det ikke er noen plan for å kalle inn legene på jobb i kveld.

Pasientene skal komme til sykehuset som planlagt i morgen.

– Alle pasienter som ikke har fått beskjed om noe annet, skal møte til konsultasjonen. Det vil bli gitt informasjon til de pasientene som har time torsdag og fredag, og som har fått varsel om at timen kan bli avlyst. Alle pasienter vil bli kontaktet og få beskjed om når de skal møte, sier han.