Hopp til innhold

– Svensker er B-arbeidskraften

LOs sommerpatrulje mener unge svensker utnyttes i hotell- og restaurantbransjen i hovedstadsområdet, og at de ofte godtar å bli utnyttet.

Restaurantansatte

Svenskene tar ofte til takke med dårligere arbeidsforhold enn de har krav på. Illustrasjonsfoto.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– De utgjør på en måte en slags B-arbeidskraft, selv om det er stygt å si det. De er veldig flinke og veldig pliktoppfyllende, men vi ser at det finnes bedrifter som utnytter det, forteller faglig ungdomssekretær i LO Oslo og Akershus, Torbjørn Ness.

LOs sommerpatrulje har to uker i sommer undersøkt nærmere tusen arbeidsplasser i hovedstadsområdet og har funnet 131 brudd på arbeidsmiljøloven. Svenskene utmerker seg ved at de ofte tar til takke med dårlige arbeidsforhold, til tross for at de vet hva de har krav på.

Svensker godtar mer

Faglig ungdomssekretær i LO Oslo og Akershus, Torbjørn Ness

Torbjørn Ness sier det har blitt bedre, men 131 brudd er 131 brudd for mye.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Det virker som om svenskene godtar mye mer. Det kan ha med den store arbeidsledigheten i Sverige å gjøre. Enkelte steder jobber de opptil 300 timer i måneden uten å få overtidsbetaling. Godt over 30 brudd er folk som jobber altfor mye uten å få overtidsbetaling og en god del av dem er dessverre svensker, sier Ness.

Mange svensker jobber for lenge, de finner seg i å ikke få overtidsbetalt og godtar ofte såkalte solvakter hvor man risikerer å ikke få jobbe om det er dårlig vær.

Han mener at det at svenskene godtar kan gjøre det verre for andre.

– Vi må få informert svenskene på en god måte slik at de tar tak i det selv. Dette går utover norsk ungdom også, som må finne seg i de samme forholdene som svenskene jobber under, sier Ness.

Flere bedrifter har skjerpet seg

At de kun har funnet 131 brudd på arbeidsmiljøloven mener de likevel er bra.

– Jeg synes resultatene vi har fått i år er veldig positive. Vi ser at det er veldig mange bedrifter som har tatt grep og gitt de som jobber der arbeidskontrakter, bedrifter som ikke har gjort det før. Men vi fant 131 brudd og det er 131 brudd for mye.

På de tusen arbeidsplassene har LOs sommerpatrulje kommet over flere grove tilfeller.

  • Jorbærselgere som jobber 8-14 timer om dagen, lønn rett i lomma uten arbeidskontrakt. Jorbærselgerne er gjerne under 16 år og mange av dem jobber alene hele dagen.
  • Overtid: en av plassene som sommerpatruljen besøkte er en anerkjent spiseplass. Der fant de at noen av de midlertidige sommeransatte hadde jobbet godt over det som er lovlig, over 200 timer på 3 uker, og opp mot 300 timer på en måned uten overtidsbetalt. (Arbeidsmiljøloven sier over 9 timer om dagen eller 40 timer i uken skal det utbetales et tillegg på minst 40 prosent) Akkurat dette tilfellet tilsvarer ca 6000 kroner mindre i lønn. Det skal også sies at lønnen her var dårligere en mange andre plasser i bransjen.
  • LO traff også på mange som hadde såkalte solvakter. Solvakter betyr rett og slett at de ansatte får jobbe om det er fint vær og nok kunder. Regner det så får man beskjed om å dra hjem, eventuelt må man ringe inn hver dag og spørre om en kan få jobbet. Dette er klare brudd på arbeidsmiljøloven som sier at en skal ha et minimumsantall timer i kontrakten. Timeantallet i kontrakten skal være så nøyaktig som mulig. Dvs det er ikke greit å skrive 2 timer mens de ansatte jobber fast 40 timer.
  • På flere av serveringstedene fant de også ut at de ansatte blir overvåket av ledelsen. Kameraene er rettet mot arbeidsbenkene.

Alle brudd blir meldt videre

Brudd på arbeidsmiljøloven blir anmeldt til Arbeidstilsynet og mistanke om svart arbeid meldes til Skatteetaten. I tillegg kommer noen av sakene til å bli sendt videre til Datatilsynet og Likestilling- og diskrimineringsombudet.

Tilfeller hvor mindreårige arbeider om natten eller selger tobakk og/eller alkohol kan meldes til politiet.

NHO: Ikke graverende å bryte arbeidsmiljøloven

Det er ikke et stort problem at svenske ungdommer lar seg utnytte av utelivsbransjen i Oslo og Akershus. Det mener NHO Reiseliv.

– Dette er ikke heldig, men heller ikke svært graverende, sier administrerende direktør Knut Almqvist.

– Egentlig syns jeg ikke at dette er et problem. Vi må huske på at sommersesongen er veldig kort i Norge og været spiller en veldig stor rolle.

– Det er jo viktig for de unge å tjene en sommerlønn, så de har til studier eller hva det måtte være utover høsten. Jeg tror dette er en vinn/vinn-situasjon både for arbeidsgiver og arbeidstaker.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.