Hopp til innhold

– Ranere må straffes raskere

Ransaker må komme raskere opp i retten, skal ranerne bekjempes. Det mener stasjonssjef ved Stovner politistasjon.

John Roger Lund

John Roger Lund er stasjonssjef ved Stovner politistasjon, et område av Oslo hvor mange av ranene blir begått.

Foto: Elin Martinsen / NRK

I forrige måned ble det begått i gjennomsnitt fire ran daglig, og antall ran er høyere hittil i år enn samme periode i fjor.

– Vi ser svært alvorlig på alle meldingene om ran som kommer inn, sier John Roger Lund stasjonssjef ved Stovner politistasjon i Oslo.

På politistasjonen har de opprettet en egen ransgruppe som skal bekjempe ranerne. Lund sier de er på riktig spor, men at mer må til for å få bukt på ranene i hovedstaden.

– Viktig for ofrene

– Vi har også en stor utfordring i at ranene ikke kommer opp i rettsapparatet tidsnok. Det kan et halvt år før saken kommer opp, men vi er avhengig av at dette skjer raskere, sier Lund.

Parallelt med ransbølgen i Oslo de siste månedene, har flere saker der unge tenåringsgutter er tiltalt for ran og grov vold, vært oppe i retten.

Siste uken i oktober måtte satt 16 gutter på tiltalebenken, nettopp for å ha ranet, truet og overfalt andre.

Lund forklarer hvorfor han mener en raskere rettsgang er viktig.

– Dette er viktig for ofrene, men også fordi en straff skal føles der og da, utdyper han.

– Et bo i dårlig stand

Anders Anundsen

Justisminister, Anders Anundsen (Frp).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fredag la den nye regjeringen frem sitt forslag til nytt statsbudsjett for 2014.

Der vil de blant annet øke kapasiteten i kriminalomsorgen å ha flere lukkede fengselsplasser. De foreslår også å øke bevilgningen til domstolene med 10 millioner kroner neste år. I tillegg vil regjeringen bruke 100 millioner kroner mer på politi.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) håper dette kan gjøre at gjerningsmennene straffes raskere.

– Dette er en utfordring, men vi tenker på hele straffesakskjeden når vi satser på justissektoren. Det betyr at vi både skal ha mer politikraft ut i gatene og at politijuristene, domstolene og kriminalomsorgen får mer midler. På denne måten blir det en bedre flyt, tror Anundsen.

Han sier de skal jobbe får å få alt på plass.

– Det beste hadde vært en rask prosess, der du nærmest går fra oppklaring, til pådømmelse til soning. Dit er det et godt stykke igjen, for vi overtar et bo som er i for dårlig stand, men vi skal gjøre det vi kan, fortsetter han.

– Gode tiltak

På spørsmål om hva justisministeren vil gjøre for å bedre ransbølgen i Oslo, støtter han seg til Oslo-politiets tiltak.

– Det er viktig å simulere de tiltakene som Oslo-politiet har igangsatt, som ransgruppen på Stovner, og at de bevilger mer penger til overtidsarbeid. Jeg tror dette er tiltak som vil ha en rask effekt, sier Anundsen.

Stasjonsjef Lund sier kampen mot ransbølgen er noe alle må bidra med å nedkjempe.

– Vi har en ransgruppe her på Stovner, men vi ser at vi trenger hjelp fra publikum, også foreldre, venner og kamerater av de som forteller at de har begått et ran, sier han.