Hopp til innhold

– Konsekvensen kan være alvorlig skade eller død

Føreren av en varebil ble anmeldt av Oslo-politiet for å ikke ha måket snø fra taket. Ifølge Statens vegvesen er det for mange som er sløve på å rydde bilen for snø.

Anmeldt for snø på taket

Føreren av denne bilen ble anmeldt av politiet for å ikke ha fjernet snøen fra taket.

Foto: POLITIET

Politiet fikk inn tips fra en annen bilfører som hadde kjørt bak varebilen på E18 ved Bærum søndag ettermiddag.

Operasjonsleder Line Skott i operasjonssentralen i Oslo-politiet forteller at de hadde en patrulje i nærheten, og derfor valgte å rykke ut.

– Bilisten forklarte at han hadde gjort et forsøk på å fjerne snøen. Han ble anmeldt etter veitrafikklovens paragraf 3, men vi valgte å ikke beslaglegge førerkortet, forteller hun til NRK.

Stoppet bil med 40 centimeter snø på taket

Tidligere i uken ble en svensk varebil stoppet i en kontroll i Moss i Østfold. På taket av bilen lå det omtrent 40 centimeter snø. Den svenske sjåføren ble pålagt å fjerne snøen, og ble også anmeldt, den gangen av Statens vegvesen.

– Man kan jo diskutere om straffen er streng nok, for vi ser på dette som en alvorlig forseelse. Dersom snøen treffer bilen bak, eller føreren bråbremser og treffer bilen foran, så kan det få alvorlige konsekvenser, sier fagleder Øyvind Grotterød for utekontroll i Statenes vegvesen avdeling Svinesund.

Snø på taket av bil

Slik så en svensk varebil ut da den ble stoppet under en kontroll i Moss i går.

Foto: STATENS VEGVESEN

Dersom bilen ikke er snøfri kan det resultere i anmeldelse, bøter eller førerkortinndragelse. Dette gjelder spesielt når snøen og isen skaper dårlig sikt, men kan også gjelde når snøen ligger på taket, forteller Inge Jensen som er leder for ordensseksjonen i Fredrikstad politiet.

– Vi må se på alt under ett, men ifølge veitrafikkloven paragraf 3 skal man ikke være til hinder eller forstyrre annen trafikk. Å ha mye snø på taket vil havne innunder denne paragrafen, sier han.

– Kan være livsfarlig

Ifølge Grotterød i Statens vegvesen kan snø og is på bilen skape livsfarlige situasjoner.

Øyvind Grotterød

Grotterød i Statens vegvesen ber folk om å rydde bilen for snø før de kjører.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Dersom snøen blir til is, og den treffer bilen bak, så vil den veie flere hundre kilo. Konsekvensen kan da være alvorlig skade eller død, sier han.

Operasjonsleder i Oslo-politiet, Tor Grøttum, forteller til Dagbladet at de kunne stoppet enda flere med snø på taket.

– Det er ikke alle som gidder å gjøre denne jobben, og vi kunne sikkert tatt flere for manglende måking. Her var det snakk om en høy bil, men det er ikke noen unnskyldning. Om snøen er lett eller tung, spiller heller ikke noe særlig rolle. Når bilen kommer opp i fart, kan dette fort dette av, sier han til avisa.

Laster Twitter-innhold