Hopp til innhold

– Jeg var godt forberedt på dette

Freddy Lie mistet datteren Elisabeth på Utøya. Da han i dag fikk lese tiltalen etter mot Anders Behring Breivik kom det få overraskelser.

Freddy Lie

Freddy Lie hadde to døtre på Utøya. Kun en kom hjem.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Han tok i dag turen til Halden sentrum for å høre tiltalen mot Anders Behring Breivik bli lest opp av statsadvokatene. Det var vondt.

– Jeg visste hva som ville stå der etter at jeg hadde lest obduksjonsrapporter. Men det er nå kjøret begynner. Det blir et marathon, sier Freddy Lie til NRK.no

LES OGSÅ:

Går en tøff tid i møte

Datteren hans Elisabeth ble bare 16 år, mens storesøsteren hennes ble livstruende skadd, men overlevde. På fredag ville Elisabeth fylt 17 år. Det er det pappa tenker mest på i dag.

– Smellene kommer hele tiden. De kommer vel bare mer og mer fremover nå med rettssak, årsdag og bursdag, sier han.

– Hvor godt forberedt føler du deg til rettssaken starter?

– Jeg er så forberedt som man egentlig kan være til en slik sak. Jeg har lest sakkyndigrapport og sett mye papirer og bilder. Det er slik jeg forsøker å forberede meg på det som kan komme i retten, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

Anita Eggesvik og Freddy Lie

Anita Eggesvik og Freddy Lie var sammen da tiltalen mot Anders Behring Breivik ble offentliggjort.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ble ikke nevnt i tiltalen

Han var i Halden sammen med Anita Eggesvik. Hennes datter overlevde Utøya men er ikke nevnt i tiltalen. Nå frykter hun for hvordan datteren tar det i fremtiden.

– Slik jeg har fått forklart tiltalen, så synes jeg ikke det er rart, men det føles på en måte feil for alle de som var der ute. De følte seg truet på livet. Jeg er mer redd for hvordan datteren min tar det i fremtiden, sier Anita Eggesvik til NRK.no.

Datteren reddet livet ved å svømme fra Utøya.

– Jeg er ikke så opptatt av at navnet må stå i tiltalen, sier Anita Eggesvik.

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden tar i bruk terrorparagrafen i tiltalen mot Anders Behring Breivik. I tillegg er han tiltalt for overlagt drap.

Forbrytelsen kvalifiserer til lovens strengeste straff, men riksadvokaten har foreløpig tatt til orde for å be retten dømme Breivik til overførsel til tvungent pyskisk helsevern, på bakgrunn av konklusjonen i den første judisielle observasjonen av 33-åringen.

LES OGSÅ: Derfor blir ikke alle navngitt

Livet endret seg totalt

Anita Eggesvik

Anita Eggesvik.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I tiden etter 22. juli har det vært en tøff tid for begge familiene fra Halden. Anita Eggesvik har merket en markant forandring på datteren etter angrepet på Utøya.

– De første dagene var vi glade for at de var her, etter hvert ser en hvor mye de sliter. Det er sikkert mange hundre ungdommer som sliter hver dag med minner og bilder i hodet de aldri kommer til å bli kvitt. Ting de aldri var redd før er de redde for i dag. Du ser de forandrer seg som personer, og det er skremmende, sier hun.

– Du føler det hjelpeløs, og har lyst til å ta fra dem alle minner og hviske ut den dagen fra hjernen deres. Alle foreldre vil ta sorgen for dem, men vi forstår ikke sorgen deres selv om vi lest om dette. Vi var ikke der, sier hun ettertenksomt.

Både Anita Eggesvik og Freddy Lie har gjort sine tanker om et eventuelt resultat av rettssaken. De er begge enige om en ting:

– Han kommer aldri ut igjen. En kan aldri slippe ut noe sånt igjen, sier Freddy Lie.

– Han fortjener 21 år i fengsel for hvert liv han tok, sier Anita Eggesvik.

LES OGSÅ: