– Jeg er veldig lei meg

Drapstiltalt syklist startet forklaringen sin med en beklagelse.

Sykkelrettsaken startet i dag

sykkelrettsaken

Syklisten som er tiltalt etter at han syklet på en kvinne i Kirkeveien i Oslo i oktober i fjor, nektet for uaktsomt drap da rettssaken mot ham startet tirsdag.

– Jeg vil først si til dem som er her i dag, spesielt til de etterlatte, at jeg er veldig lei meg for det som har skjedd. Jeg har gjort feil. Det gjør vondt å vite, startet den tiltalte med å si i sin forklaring.

Den tiltalte er svært preget av situasjonen. Han slet med å holde gråten tilbake, og måtte ta en lang pause før han fortsatte.

– Jeg vet ikke hvordan der er å miste et familiemedlem, venn eller kollega. Jeg skjønner det er forferdelig. Jeg vet at familien har det veldig vanskelig, sa den tiltalte før han begynte å fortelle om hva som skjedde 18. oktober i fjor.

Les mer her:

Tirsdag møter en syklist i retten tiltalt for uaktsomt drap etter en trafikkulykke i Oslo i oktober i fjor. Mannen kolliderte med en kvinne som syklet motsatt vei i trafikkerte Kirkeveien i Oslo. Hun veltet og ble truffet av en buss.

Trodde ikke kvinnen var alvorlig skadet

Den 35 år gamle mannen var på vei hjem fra nattevakt som sykepleier. Han brukte fortauet og krysset Sognsveien i Oslo på vei østover.

35-åringen forklarte i retten at han fikk rødt lys ved krysset Sognsveien-Kirkeveien. Det var flere forgjengere som var klare til å krysse veien da de fikk grønt lys.

– Jeg syklet i gangfart over fotgjengerfeltet. Da jeg nærmet meg fortauet på andre siden økte hastigheten noe.

Foran gikk det to personer rett etter hverandre.

– Det var rundt to meter mellom dem. Jeg syklet nedover og svingte mellom dem for å komme på utsiden. Da hadde jeg vel en fart på rundt 15 kilometer i timen.

Da han svingte forbi den sist fotgjengeren, kolliderte han med en kvinne som syklet oppover Kirkeveien.

– Vi krasjet styre mot styre og begge falt på hver vår venstre side. Jeg tenkte søren og, dette var min feil. Hun kunne vanskelig skjønne den manøveren jeg tok.

Våken i 23 timer

Thomas Randby

Thomas Randby er den 35 år gamle syklisten sin forsvarer.

Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Tiltalte registrerer at han selv har fått et skrubbsår, og antar at den andre syklisten har fått lignende skader.

– Jeg opplevde ikke sammenstøtet som voldsomt. Jeg tenkte jeg skulle spørre hvordan det gikk. Da ser jeg at hun har falt ut i veien og har akkurat blitt påkjørt av en buss.

– Det ser alvorlig ut. Hun er livløs og blek. Folk kommer til for å hjelpe. Jeg ringer ambulanse og snakker med dem til de er på stedet, fortalte den tiltalte 35-åringen fattet i retten tirsdag.

I løpet av vitneforklaringene til politiet kommer det frem at de har funnet ut at bussen ikke kjørte for fort, men trolig hadde en hastighet på rundt 24 kilometer i timen.

Den 46 år gamle kvinnen døde etter kort tid av skadene.

35-åringen hadde vært våken i 23 timer da ulykken skjedde. Men han sier selv at han ikke var spesielt trøtt da han dro fra jobb.

Uforsvarlig sykling sentralt

I aktors innledning la han frem at det var tre spørsmål de måtte få svar på. Ett av de, er om tiltalte burde forstå at måten han syklet på kunne føre til dødsfall.

Det spørsmålet stilte 35-åringens forsvarer Thomas Randby da det var hans tur til å spørre ut sin klient.

– Tenkte du noen gang at sånn som jeg sykler nå, så kan det hende at noen dør eller blir skadet?

– Nei, det gjorde jeg ikke.

Like før retten tok en pause, ble tiltalte presset både av bistandsadvokaten til avdødes familie og av tingrettsdommeren på hvorfor han ikke hadde ringeklokke på sykkelen.

Han ble også presset på hvorfor han ikke varslet forgjengerne at han kom syklende på andre måter.

Etter pausen var det klart for vitneforklaringer. Politibetjenten som har vært hovedetterforsker på saken var først ut.

Han forklarer at kvinnen ikke hadde på seg hjelm da ulykken skjedde.

Et annet forklarer at det var mange folk på stedet etter ulykken. Han fortalte også at tiltalte skal ha forklart at han burde syklet mer forsiktig.

Brudd på veitrafikkloven

Mannen er også tiltalt for å ha brutt to paragrafer i veitrafikkloven.

Den ene regulerer sykling på fortauet, som er tillatt når det ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

Den andre gjelder kravet i til alle trafikanter om å ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt så det ikke oppstår fare eller voldes skade.

Han erkjente tirsdag straffskyld for å ha hindret annen trafikk unødig, men ikke for å ha gjort noe som skaper fare.

Det er satt av to dager til rettssaken i Oslo tingrett. Onsdag skal retten på befaring på åstedet i Kirkeveien.

Sykkelulykke

Ulykken skjedde her i krysset mellom Kirkeveien og Sognsveien i Oslo den 18. oktober 2012.

Foto: NRK