Hopp til innhold

Vitne på Geilo: – Jeg hadde ikke behov for å se

GEILO (NRK) Et øyenvitne ble nesten slått i bakken av den kraftige eksplosjonen på Geilo onsdag. Han tror selve hovedlageret med sprengstoff gikk i lufta. Tre personer er bekreftet døde etter ulykken.

Sprengningsulykke Geilo

VOLDSOM EKSPLOSJON: Røykskyen fra eksplosjonen kunne ses langt unna. Bildet er tatt kort tid etter eksplosjonen som skjedde ved halv-ett tiden. Hele Geilo ble rystet av eksplosjonen, som kunne høres noen mil unna.

Foto: Bjørn Åge Misund / Privat

Roy Arne Tollefsen sto cirka 500 meter unna, og snakket med anleggsarbeidere da eksplosjonen skjedde.

Roy Arne Tollefsen

Roy Arne Tollefsen tror det må ha vært store mengder sprengstoff involvert.

Foto: Privat

– Plutselig smalt det noe helt forferdelig, og jeg holdt på å bli slått rett i bakken. Jeg forsto umiddelbart at dette var en fryktelig ulykke. Det var noe helt annet enn de sprengningene som har foregått de siste dagene. Det var heller ikke sirener eller annet som varslet, sier Tollefsen.

Han beskriver eksplosjonen som svært kraftig, og at det må ha vært mye sprengstoff inne i bildet.

– Jeg har selvfølgelig ikke noen eksakte opplysninger om hva, og hvor mye som eksploderte. Men slik jeg opplevde det fra der jeg sto, tror jeg at det var selve hovedlageret som gikk i luften, og at det lå på bakken. Dette var ikke småtteri, sier Tollefsen.

Han og de andre gikk nærmere. 200 meter fra ulykkesstedet hørte de at de første ambulansene var på vei. Etter cirka 10 minutter kom luftambulansen til ulykkesstedet.

– Jeg forsto at dette ikke var et sted jeg ikke hadde behov for å gå bort og se nærmere på, sier Tollefsen.

Les også:

Tre døde

Det var klokken halv ett onsdag ettermiddag politiet fikk melding om den alvorlige sprengningsulykken på Geilo. I en jernbaneundergang rett øst for Geilo sentrum hadde en dynamittladning gått av uten forvarsel. Ulykken skjedde i forbindelse med byggingen av en ny jernbaneundergang ved Trøo.

To personer ble bekreftet omkommet like etter ulykken, mens en tredje person ble funnet omkommet i området senere onsdag kveld. Politiet har så langt ikke gått ut med detaljer om de omkomne.

Det er opprettet en sikkerhetssone på 400 meter rundt ulykkesstedet av frykt for at det skal være mer sprengstoff på stedet.

Les også: Redningshunder klare til søk på Geilo

To sprengningseksperter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er flydd inn med politihelikopteret for å vurdere faren, etter ønske fra politiet.

Ytterligere to personer ble lettere skadd, men disse er nå skrevet ut av sykehuset.

De materielle skadene er også store, og flere hus i nærområdet har fått omfattende skader.

(saken fortsetter under bildegalleriet)

Lokalmiljøet berørt

Hol kommune har satt kriseledelse og kriseteamet ble etablert på Bardøla hotell, som ligger bare noen hundre meter unna ulykkesstedet.

– De som ønsker det kan ta kontakt med kriseteamet vårt, opplyste ordfører Tony Arild Kjøl til NRK.no.

Ved Bardøla hotell merket de godt eksplosjonen. Hele hotellet sto og vibrerte, vinduene ristet og de ansatte kjente også trykket fra eksplosjonen.

– Det var som et jordskjelv egentlig, så alle løp ut for å se hva dette var. Det virket som det kunne være rett på utsiden av hotellet, sier en av de ansatte til NRK.

Skoleelevene i kommunen ble også rammet. Med stengte veier og kaos i Geilo, ba politiet om at ingen skoleelever ble sluppet fri når skoledagen var over. Også skolebussene ble rammet på grunn av at riksvei 7 er stengt.

Ulykken skjedde akkurat der Bergensbanen krysser riksvei 7. Ingen tog har kunnet passere ulykkesstedet, og Jernbaneverket opplyser at Bergensbanen tidligst åpner klokken 1900.

Evakueringssone Geilo