Hopp til innhold

Brannmann mener beredskapen er for dårlig

Brannkonstabel frykter for oslofolks sikkerhet. Jørgen Lie mener brannberedskapen er farlig lav i hovedstaden.

Brann i Oslo

Bemanningen i brannvesenet i Oslo er så dårlig at det går ut over folks sikkerhet, mener brannmann Jørgen Lie.

Foto: Rune Petter Ness / NTB scanpix

I et innlegg brannkonstabel og tillitsvalgt Jørgen Lie har skrevet på Dagsavisens debattsider advarer han mot at dagens brannbemanning i Oslo er så lav at det går ut over beredskapen og sikkerheten til befolkningen.

Ifølge Lie fører trange budsjetter til at det blir stadig færre brannmenn på jobb, og han er svært bekymret for utviklingen.

«Oslo brann- og redningsetat har en ledelse som legger sin personlige prestisje i å ikke fortelle politikere og befolkningen sannheten om brannvesenets tilstand og ressursbehov. En prestisje som går på bekostning av sikkerheten og tryggheten til byens innbyggere, men også sikkerheten og helsen til de ansatte på beredskapsavdelingen.»

Brannmann Jørgen Lie
Olaf Lingjærde

Olaf Lingjærde.

Foto: Privat

I innlegget påpeker Lie at brannberedskap har blitt satt på dagsorden etter storbrannene i Lærdal og Trøndelag i vinter. Likevel opplever han at beredskapen i Oslo bare blir dårligere.

I Dagsavisen viser Lie til at det i 2001 var minimumsbemanningen på 60 mannskaper på jobb i hovedstaden. I år er den redusert til 49.

Får munnkurv og støtte

Etter at innlegget ble delt i sosiale medier fikk ikke Jørgen Lie lov å uttale seg mer av ledelsen i Brann- og redningsetaten i Oslo, skriver Dagsavisen.

– Det er trist at vi i et land som Norge skal få kjeft og nesten «settes lokk på» når man velger å stå fram og varsle om urett, og prøver å legge fakta på bordet på en måte som alle kan forstå. Ytringsfriheten gjelder visst ikke for ansatte i Oslo brann – og redningsetat, sier han til Dagsavisen.

Men han får støtte av kolleger, blant annet av lederen i Oslo Brannkorpsforening Olaf Lingjærde.

– Alt det han har skrevet i innlegget er sant. Og alle tall og påstander er gjennomgått av oss. Det har pågått en konflikt i Brann- og redningsetaten i Oslo i flere år. Vi har lenge prøvd å få utfordringene vi har opp til overflaten, men har ikke blitt hørt.

Fagforeningslederen sier til Dagsavisen at omorganiseringen Brann- og redningsetaten har satt i gang, er uten mål og mening. I tillegg skjer det uten samarbeid med de ansatte og tillitsvalgte i etaten.

– De sier det skal bli bedre, men realiteten er at vi blir færre og færre brannfolk på jobb, sier Lingjærde.

Vil ikke kommentere innlegget

Vakthavende brannsjef Asle Hembre sier til NRK at det er rart at Lie har gått ut i media med denne saken, men ønsker ikke å komme med mer utdypende uttalelser.

– Dette dreier seg om en intern omorganiseringsprosess og vi har blitt enig om ikke å kommentere saken.

– Men er oslofolks brannsikkerhet en intern sak?

– Vi velger å ikke kommentere dette nå, sier Hembre.