– Dette er ingen politisk sak

Haldens ordfører Per-Kristian Dahl skal redegjøre for ansettelsesprosessen i Halden ASVO for kommunestyret i dag.

Per-Kristian Dahl

Halden-ordfører Per-Kristian Dahl anser ikke hans nye jobb som noen politisk sak. I dag redegjør han for ansettelsesprosessen i kommunestyret.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Dahl har fått mye kritikk for at han har fått jobb i et selskap han selv er styreleder og generalforsamling for, blant annet har Høyres gruppeleder bedt ham svare for seg i dag.

– Det vil jeg gjøre på vanlig vis, sier Dahl.

LES OGSÅ:

– Satt seg i en vanskelig situasjon

Ordføreren takket ja til en stilling som avdelingsleder ved kommunalt heleide Halden Asvo. Dahl er også styreleder i bedriften. Kun nestlederen i styret ble informert om ansettelsen av Per Kristian Dahl, noe flere har reagert på.

– For meg har dette aldri vært noen politisk sak, men når jeg får forespørsler fra media og andre representanter, så svarer jeg, sier han.

Fredrik Thorne, Styreutvikling Østfold

Fredrik Thorne mener Halden-ordføreren har satt seg i en vanskelig posisjon.

Foto: NRK / NRK

Ekspert på styrevirksomhet, Fredrik Thorne, mener Halden-ordfører Per Kristian Dahl og adm.dir i Industriprodukter, Jan Wiig, har satt seg i en vanskelig situasjon.

– Den daglige lederen har jo ansatt sin egen formelle sjef under seg selv. For meg virker det ikke som det er gjort noen juridiske feil, men man har satt seg selv i en litt underlig og vanskelig situasjon. I en slik prosess er det viktig at man spiller med helt åpne kort, hvis ikke kan kritikken komme i ettertid, sier Thorne til NRK.no.

– Uakseptabel prosess

Nestlederen i Østfold Frp, Erlend Wiborg, er en av dem som har slaktet Asvo-ansettelsen av Per-Kristian Dahl.

– Det at en ordfører på denne måten ansetter seg selv i et heleid kommunalt aksjeselskap og samtidig hemmeligholder prosessen er uakseptabelt, sier han til NRK.no.

Wiborg nekter for at han med dette utspillet ønsker å sparke i gang valgkampen for alvor, men sier at han engasjerer seg i kraft av å være fylkespolitiker i Østfold.

– Vi er avhengig av at politikerne ter seg på en måte som skaper tillit i befolkningen, sier han.