– Det går ut over folks sikkerhet

Mangelen på varetektsplasser tvinger Østfold-politiet til å løslate vanekriminelle, men regjeringen har ikke økt bevilgningene i statsbudsjettet. - Dette er alvorlig, og går utover folks sikkerhet, sier Frp's Ulf Leirstein i Stortingets justiskomité.

Ulf Leirstein

- Dette er en situasjon regjeringen har vært klar over lenge, men dessverre er det ikke gjort noen grep i statsbudsjettet, sier Leirstein.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Sikkerheten for oss vanlige dødelige er viktig. Det er derfor man putter noen i fengselet, for å beskytte samfunnet. Når man da slipper folk ut som skulle vært bak lås og slå, så er det klart det gjør noe med sikkerheten for hver av oss, sier Leirstein.

I går ble det kjent at flere notorisk kriminelle i Østfold - i høst har sluppet unna varetekt etter å ha begått alvorlige lovbrudd.

– Blir ikke tatt grep

Det skjer på grunn av mangel på varetektsplasser. Samtidig finnes det planer . Bare i Halden ligger det 50 nye plasser på tegnebrettet. Det er bare pengen det står på.

– Jeg synes det er forferdelig at vi er kommet i en situasjon nå at vi mangler mange plasser for å kunne varetektsfengsle folk. Dette er en situasjon regjeringen har vært klar over lenge, men dessverre er det ikke gjort noen grep i statsbudsjettet, sier Leirstein.

Østfold politidistrikt har ansvaret for Norges mest trafikkerte grenseovergang, i tillegg til flyplassen på Rygge, og mangelen på varetektsplasser fører til store problemer.

– Det er et problem for oss. Vi trenger varetektsplasser nesten hver dag. Vi har en veldig stor pågang av personer som vi må varetektsfengsle. Dette går i bølgedaler og akkurat nå er i inne i en periode hvor det har vært vanskelig, sier visepolitimester i Østfold, Thor B. Klepper.

LES OGSÅ:

Narkosmuglere blir sittende

Dette tvinger politiet til å prioritere hvem som skal inn til varetekt og hvem skal slippes fri.

I gjennomsnitt har Østfold politidsitrikt 120 til 150 personer i varetekt til enhver tid. Narkotikasmuglere prioriteres høyt.

– De skal ha strenge straffer her og vi kan ikke løslate dem, for da blir de borte, sier Klepper.

Men det kan føre til at andre vanekriminelle slipper unna, noe som er et problem på grunn av gjentagelsesfaren.