Hopp til innhold

– Arven er årsak til drapsanklagen

OSLO TINGRETT (NRK): – Arven på 15 millioner kroner er driveren i denne saken. Hun som gikk glipp av den etter dødsfallet, startet spekulasjonene om drap, sier forsvarer Øystein Storrvik.

Oslo tingrett

Tiltalte erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot henne startet mandag. Hun er tiltalt for å ha drept millionæren Pål Stener Johannessen. Forsvarer Øystein Storrvik, aktor Tonje Tønder og forsvarer Heidi Juritzen (t.h.)

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Den 61 år gamle kvinnen som er tiltalt for drap på 90 år gamle Pål Stener Johannessen, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot henne startet i Oslo tingrett mandag.

Hennes forsvarer Øystein Storrvik sa i sin innledning at det er arven etter Johannessen som starter denne saken.

Skulle endre testamentet

Den tiltalte kvinnen skulle opprinnelig arve hele formuen på omkring 15 millioner kroner fra Johannessen. Men han ønsket å forandre testamentet slik at en hjemmehjelp i 30-årene skulle arve ham i stedet.

Men Johannessen dør før det nye testamentet ble underskevet. Dermed får ikke hjemmehjelpen noe og alt vil gå til den 61 år gamle kvinnen.

– Men hvis min klient dømmes for drap, rykker hun opp og arver det hele. Dette er driveren. Her begynner det, sa Storrvik.

Sår drapsmistanken

Han mener det er hjemmehjelpen som sår drapsmistanken når hun snakker med Johannessens advokat dagen etter dødsfallet. Advokaten gikk da videre til politiet og varslet om at det kunne være et drap.

Aktor og statsadvokat Tonje Tønder innledet saken med blant annet å spille av en samtale med alarmsentralen som Johannessens trygghetsalarm var koblet til.

Trygghetsalarmen utløst

På kvelden han døde onsdag 13. mars 2013 klokka 21.48, ble alarmen utløst. I leiligheten var det en høyttaler som åpnet for toveis kommunikasjon. Operatøren ropte opp Johannessen og han svarte at alarmen var utløst ved et uhell.

Oslo tingrett

Etterforsker i Oslo politidistrikt Vivian Haugstøyl (t.v.) og aktor statsadvokat Tonje Tønder skal forsøke å bevise at den 61 år gamle kvinnen drepte Pål Stener Johannessen.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Foreløbig har jeg det bra, takk for at dere ringte meg tilbake, sier Pål Stener Johannessen på opptaket fra sentralen.

Klokka 22.06 ble alarmen utløst igjen. Operatøren på alarmsentralen ropte ham opp igjen.

– Johannessen? Hallo? Johannessen kan du høre meg? Men denne gangen er det helt stille fra leiligheten til Johannessen i det minuttet som opptaket varte. Da ble en vekter sendt ut og det var han som fant Johannessen død.

– Lette etter telefonen

Politiet mener at Johannessen ble drept av den 61-årige kvinnen. Hun er utdannet sykepleier, men forklarte at hun fungerte som en selskapsdame for ham, kjøpte mat og holdt ham med selskap. En overvåkingsvideo fra inngangspartiet til boligen kan man se en kvinne komme klokka 22.02 den sammen kvinnen går igjen 22.22.

Den tiltalte 61-åringen har innrømmet at det var hun som var i leiligheten, men i sin forklaring sa hun at hun var innom for å lete etter telefonen sin. Hun tok plass i vitneboksen og begynte sin forklaring med svak stemme.

– Jeg fant ikke telefonen hjemme og den første tanken var at da ligger den hos Pål, forklarte hun i retten.

– Så du Johannessen da du var der, spør aktor.

– Nei, vi hadde en avtale om at hvis jeg kom dit etter at han hadde lagt seg, skulle jeg ikke forstyrre ham, sa 61-åringen.

Hun sa videre at hun ikke fant telefonen, gikk på toalettet og deretter satte hun på seg ytterklærne og gikk derfra.

.