– Alt er planlagt på sekundet

Det er et stramt tidsskjema når sykehuset på Kalnes offisielt åpner i dag. Kongebesøk, marsipankake til nesten 5000 personer og snorklipping er noe av det som skal skje.

Rød løper på sykehuset kalnes

Den røde løperen er rullet ut og klippet til av Bjørn Hødal før kongebesøket klokka 12.00, til glede for pasienter og besøkende.

Foto: Victoria Ose / NRK

Jannicke Frølandshagen romsterer rundt mellom vestibylen og møtesalen. Hun henger opp navnelapper på stolene og klipper til blomster.

– Hvordan jeg har sovet i natt? Vi kan jo heller snakke hele helga! Ikke så veldig godt, sier hun og ler mens hun klistrer opp nok en navnelapp.

– Det har kvernet veldig mye oppi hodet, av alle detaljer og tidsplan som skal sitte, så det har blitt noen minustimer på søvnsiden, sier Frølandshagen.

Tett program

– Vi har timet alt på sekund og minutt gjennom hele dagen, og det er en krevende og stram tidsplan, så vi håper vi klarer å holde den, sier Frølandshagen.

Kongen vil bli tatt i mot av fylkesmannen, ordføreren i Sarpsborg og politimester i Østfold. I vestibylen står bedriftskoret på sykehuset som skal fremføre en egenkomponert sang. Deretter er det inn i plenumsalen hvor programmet fortsetter der,

– Det hele skal overføres til alle pasientene som er innlagt på sykehuset, så de kan følge programmet på tv-ene de har på rommet. Programmet skal også vises på storskjerm til de som står i vestibylen og ikke får plass inne i salen, sier hun.

Rød løper på Sykehuset Østfold Kalnes

Kommunikasjonssjef Bjørn Hødal, fagdirektør Stein Bruland og administrasjonskonsulent Jannicke Førlandshagen.

Foto: Victoria Ose / NRK

De har naturlig nok fått tak i en rød løper for anledningen som må ordnes og tilpasses.

– Vi måtte lete litt, men vi fant til slutt noen som leier ut rød løper, sier Bjørn Hødal som er ansvarlig for å klippe til den røde løperen for dagen.

– Nå er det på tide å ta på seg dressen, tror jeg. Jeg pusset skoene i går kveld så det er klart, sier han.

Mat til 5000 personer

At sykehuset er nytt byr på ekstra utfordringer for logistikken.

– Det blir jo en helt ny logistikk også på grunn av at vi ikke har gjort dette før i disse lokalene, sier Frølandshagen.

Wibecke Fladeby Johansen forbereder kongebesøk på Kalnes

Wibecke Fladeby Johansen forbereder buketten foran talerstolen.

Foto: Victoria Ose / NRK

Logistikkutfordringene merker også seksjonsleder for kjøkken, Sølvi Thørgersen. Det er nemlig sånn at avdelingene utenfor Kalnes også skal få servert mat i dag.

– Det er nærmere 5000 personer som skal få biff stroganoff, foccaia, ris, snitter og kanapeer. Det krever god logistikk. I galssene blir det litt sprudlende champagnebrus, forteller hun.

Til vanlig får ikke de ansatte lov til å bruke smykker eller ringer, men i dag har de gjort en unntak.

– Det er fint å kunne pynte seg litt ekstra på en dag som dette, sier Sølvi

Selv om det har vært aktivitet på sykehuset siden april, synes Frølandshagen det skal bli godt endelig å få åpnet sykehuset offisielt.

– Da er vi virkelig ordentlig i gang, sier hun og understreker at hun kommer til å sove godt i natt