Hopp til innhold

– 9 av 10 restauranter bryter loven

90 prosent av alle restauranter tar inn arbeidssøkere på prøvejobbing. – Det er ulovlig, og vi vil ikke ha det sånn, sier LOs sommerpatrulje.

Servitører

ILLUSTRASJONSFOTO: Ifølge servitørforeningen forventer noen av restaurantene at jobbsøkere stiller opp gratis på prøvejobbing.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Dette er veldig omfattende. I Oslo og Akershus driver nok 90 prosent av alle serveringssteder med denne praksisen, sier ungdomssekretær i LOs sommerpatrulje i Oslo og Akershus, Torbjørn Ness.

Dagens Næringsliv skrev mandag at flere restauranter opererer med mellom to og fem prøvevakter før søkeren får svar på om han får jobb eller ikke.

Må jobbe gratis

Ifølge servitørforeningen forventer noen av restaurantene at jobbsøkerne stiller opp gratis på dette.

Ingrid Berg Buan

Ingrid Berg Buan.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Det er jo ikke så veldig hyggelig å jobbe 10 timer gratis for en arbeidsplass. Selv om man er på prøvejobbing, så er man jo en arbeidskraft for bedriften, sier Ingrid Berg Buan, som i sommer skal jobbe som sommerpatruljekoordinator for LOs-sommerpatrulje i Oslo og Akershus.

Berg Buan jobber til vanlig som servitør, og har tidligere selv jobbet som prøvevikar ved restauranter der hun søkte om jobb. Hun mener den eneste grunnen til at hun da fikk betalt, var fordi hun selv ba om det.

– Hvis man spør og er litt påståelig så får man nok betalt. Men hadde jeg ikke fått jobben, så hadde jeg nok ikke fått betalt.

Ulovlig praksis

Torbjørn Ness.

Ungdomssekretær i Lo's sommerpatrulje i Oslo og Akershus, Torbjørn Ness.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Ifølge Arbeidstilsynet er ikke prøvejobbing forankret i arbeidsmiljøloven og er heller ikke lovlig. De mener en slik praksis er utnyttelse av personer i arbeidssøkersituasjon.

Likevel er det vanlig ved restauranter, og Torbjørn Ness mener flere bransjer og næringer har fulgt etter.

– Det er også frisører, renholdere, flere og flere plasser der unge er ansatte, sier Ness.

Hva gjør dere for å få slutt på prøvejobbing?

– Det er vanskelig å gjøre noe med dette. Vi anbefaler folk til å si nei, og kreve betaling. Men da må de også huske på at det kan hende de ikke får betaling, sier ungdomssekretæren.

– Del av ansettelsesprosessen

Olivia-restaurantene er en av restaurantkjedene som har servitører på prøvejobbing. Av til sammen 86 servitører som ble kalt inn til prøvejobbing, fikk 60 av dem jobb i det høysesongen startet.

Ledelsen i selskapet ville ikke kommentere praksisen overfor NRK i dag, men i en kommentar til Dagens Næringsliv sier HR-ansvarlig på Olivias restauranter, Fredrik Remmen, at dette er en del av ansettelsesprosessen.

– Dette er ikke et forsøk på å snike seg unna forpliktelser, men en måte å sjekke tempo, ro og logistikk. Kort sagt hvordan de fungerer i praksis, sier Remmen til Dagens Næringsliv.

– Vil ikke ha det sånn

Ifølge ungdomssekretær i Oslo og Akershus, Torbjørn Ness, har LOs sommerpatrulje snakket med mange av restaurantene om temaet, og fått samme svar som hos Olivia.

– Det er en veldig uting, vi vil ikke ha det sånn. Arbeidstilsynet sier selv det er en ulovlig ordning. Det kan sees på som en midlertidig ansettelse, og da skal arbeidskontrakt vært tilstede før arbeidsforholdet begynner, avslutter Ness.

– Tørr ikke stå frem

Tore Skjelstadaune

Tore Skjelstadaune er leder i Oslo servitørforening.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Heller ikke leder i Oslo servitørforening, Tore Skjelstadaune, er fornøyd med prøvejobbingen. Likevel forstår han at hvorfor arbeidssøkere takker ja.

– De er i beite etter jobb, og er fortvilet i jobbjakt. De er desperate.

Oslo servitørforening kan bidra med å kreve inn lønn, men sier det er få som tørr å stå frem i frykt for å bli «svartelistet».

– La oss si det er 20 ansatte ved restauranten, og to-tre av dem er på prøvejobbing til en hver tid, så sparer restaurantene 15 prosent av lønnskostnadene sine. Det er mye penger, sier Skjelstadaune.

Skjelstadaune tror dessverre prøvejobbing er blitt normalen.

– Jeg tror dette kommer til å bli mer og mer utbredt. Useriøsitet kan vi kalle det.