Hopp til innhold

Södra Cell Tofte legges ned

295 ansatte mister jobben på Södra Cell Tofte. De svenske eierne har bestemt seg for å legge ned cellulosefabrikken. Driften avvikles 1. mai.

Sødra Cell, Tofte

116 år med celluloseproduksjon på Tofte er i dag historie.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

De ansatte fikk beskjed om nedleggelsen på et informasjonsmøte som startet klokka 11.

Gunilla Saltin.

Konsernsjef for Södra, Gunilla Saltin, ga i dag de ansatte sjokkbeskjeden.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Den 19. februar kom fungerende konsernsjef, Gunilla Saltin, til Tofte for å fortelle de ansatte at de svenske eierne ønsker å selge cellulosefabrikken. Saltin fortalte til NRK at de ikke tjente nok penger i Norge.

– Vi må ha en løsning innen andre kvartal i år. Lykkes vi ikke med det så er det naturligvis en risiko for at fabrikken legges ned, sa fungerende konsernsjef Gunilla Saltin i Södra da.

Sjokkbeskjed

De ansatte var positive etter at de fikk vite om salget. De hadde tro på en framtid for fabrikken.

– De ansatte er sjokkert. Man har hatt tro på salgsprosessen, så dette kom som en stor overraskelse, sier klubbleder Jostein Sjaavaag.

– Hva sier dine kollegaer nå?

Jostein Sjaavaag og Joakim Sværen

– Vi er sjokkerte, sier klubbleder Jostein Sjaavaag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– De er selvfølgelig bekymret for framtiden. Første umiddelbare reaksjon er at man støtter seg til mulighetene som ligger i omstillingsloven. Nå skal fylkesmannen inn i saken i 30 dager. Så det ligger et lite håp der, sier Sjaavaag.

– Har dere noe tro på det?

– Det vil jo være vanskelig for fylkesmannen å ta tak i dette. Men det er bud inne, og de må jobbe videre med det. Den prosessen skal vi også være en del av. Så alt håp er ikke ute, selv om det er en stor utfordring å klare å snu dette, sier Sjaavaag.

Driften skal avvikles 1. mai i år.

Fikk flere bud

Skognæringa har vært innstilt på å redde bedriften. Etter det NRK kjenner til, har seks interessenter lagt inn bud på fabrikken. Viken Skog er en av de.

Ragnhild Borchgrevink

Ragnhild Borchgrevink i Viken Skog fikk vite om nedleggelsen via telefon i formiddag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Administrerende direktør i Viken Skog, Ragnhild Borchgrevink reagerer på nedleggelsen.

– For det første er det veldig trist for de ansatte på Tofte. For det andre er det svært dramatisk for skognæringa i Norge, og for Viken Skog, sier Borchgrevink.

– Hva synes du om prosessen?

– Hovedproblemet er at det ikke har vært noen reell diskusjon om pris eller hovedbetingelser. Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som skal til, når man ikke får noen tilbakemelding.

– Er kampen om Tofte nå over?

– Det skal jeg ikke si, men samtidig så er det viktig for oss å finne ut hva vi gjør dersom dette blir en realitet. Det blir viktig for oss å skape ny skogsindustri. Vi må ta den smertefulle omstillingsprossesen i skogbruket som må til, sier Borchgrevink.

Men du utelukker ikke at dere går i en videre dialog med Södra Cell?

– Jeg utelukker ingenting.

Les også

Store konsekvenser

Gudbrand Kvaal, adm.dir. i Skogeierforbundet

Gudbrand Kvaal er administrerende direktør i Norges Skogeierforbund.

Foto: Skogeierforbundet

Nedleggelsen av Södra Cell Tofte vil få store konsekvenser for skognæringa. Administrerende direktør i Norges Skogeierlag, Gudbrand Kvaal, sier til NRK at så mange som 6000 arbeidsplasser vil bli berørt.

– Vi er helt avhengig av at vi har en foredlingsindustri i Norge, som kan ta imot råstoffet og sørge for at de trær som har stått og vokst i 80 år blir foredlet til høyverdige produkter, sier Kvaal.

Møte med statsrådene

I dag skal Kvaal i møte med landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og nærings- og handelsminister Trond Giske. Statsrådene ønsker å bli informert om situasjonen i skognæringa.

For Tofte sin del kommer initiativet trolig for sent.